Με τα κρούσματα κορονοϊού να έχουν «εκτοξευθεί» μέσα σε ένα 24ωρο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της πορείας του κορονοϊού ανακοίνωσε τις περιοχές που μπαίνουν σε σκληρό lockdown.

Στο επίπεδο Πολύ αυξημένου κινδύνου από αύριο έως και την 1η Μαρτίου μπαίνουν οι εξής περιοχές:

  • Κάλυμνος
  • Κορδελιό Ευόσμου

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:

  • Ο Δήμος Καλυμνίων
  • Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης
  • Ο Δήμος Μυκόνου
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
  • Η Περιφέρεια Αττικής.

Στο «κόκκινο» επίσης σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, εντάσσονται οι δήμοι Κεφαλονιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Θάσου και όλη η Ηλεία, εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας.

Κορονοϊός: 1.460 κρούσματα σήμερα 19/2 – 28 νέοι θάνατοι, 325 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 19/2 1.460 κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 28. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι είναι 325.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.460, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 177.494 (ημερήσια μεταβολή+0,8%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.615 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.249 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.267 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 277 (ημερήσια μεταβολή +53,04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

Ανατροπή δεδομένων για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech και τη θερμοκρασία που πρέπει να διατηρείται

Νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανατρέπουν τα δεδομένα για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer κατά της Covid-19, το οποίο δεν πρέπει να διατηρείται τελικά σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από εκείνες που καταγράφονται τον χειμώνα στην Ανταρκτική, όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Τα νέα αποτελέσματα αναμένεται να επιτρέψουν τη σημαντική επέκταση της διανομής του εμβολίου σε κλινικές, φαρμακεία και α\απομακρυσμένες περιοχές.

Τα δεδομένα σταθερότητας, τα οποία υποβλήθηκαν από τις δύο εταιρείες στις αμερικανικές αρχές, δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικές θερμοκρασίες ιατρικού καταψύκτη από -15 έως -25 βαθμούς Κελσίου για έως και δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες απαιτήσεις για αποθήκευση σε θερμοκρασίες -60 έως -80 βαθμών Κελσίου.

Ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech, ανέφερε ότι η ικανότητα αποθήκευσης του εμβολίου σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί αν δώσει στα εμβολιαστικά κέντρα «μεγαλύτερη ευελιξία». Πρόσθεσε, σύμφωνα με τους FT, ότι η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει νέες συνθέσεις προκειμένου να γίνει το εμβόλιο «ακόμη πιο εύκολο στη μεταφορά και τη χρήση».

Το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer ήταν το πρώτο που πήρε έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ πέρυσι, όμως η ανάγκες αποθήκευσης και μεταφοράς του κάτω από τους -60 βαθμούς περιέπλεξαν τη διαδικασία διανομής του, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς υποδομές «ψυχρής αλυσίδας».

Η DHL, μια από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην αποστολή των εμβολίων, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να προετοιμαστούν για την παράδοση του τελευταίου μιλίου, πέρα από τα εξειδικευμένα κέντρα διανομής και αποθήκευσης.

Στο μεταξύ, μια νέα ισραηλινή μελέτη στο προσωπικό του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα, έκανε λόγο για υψηλή αποτελεσματικότητα που φτάνει το 85% από την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19.

Προηγούμενες μελέτες στην ίδια χώρα έχουν δείξει ότι μετά και τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα ανεβαίνει στο 94%.