Η πίεση που δέχεται πλέον το σύστημα υγείας είναι μεγάλη και οι ΜΕΘ που νοσηλεύουν περιστατικά Covid-19 συνεχώς καλύπτονται σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος εκτίμησε ότι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Αττική κυμαίνονται από 22.000 – 25.000 κρούσματα.

«Αυτήν τη στιγμή είμαστε στο 84% πλήρωσης των κλινών ΜΕΘ, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Οι ελεύθερες κλίνες αυτή τη στιγμή είναι 36» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega.

«Το lockdown δεν έχει επηρεάσει ακόμα τους αριθμούς, ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο σπίτι είναι ιδαίτερα μεγάλος και ειδικά στην Αττική αυτό είναι ακόμα πιο κρίσιμο, λόγω του πληθυσμού» επεσήμανε.

Αναφορικά με τα ενεργά κρούσματα στην Αττική, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι κινούνται περίπου στα 22.000 – 25.000. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος και να φτάνει ακόμα και στις 70.000.

Όσο για τον δείκτη μεταδοτικότητας είπε πως «έχουμε ένα Rt 1.28, όταν είναι πάνω από τη μονάδα, υπάρχει αύξηση και αυτό πρέπει να καταπολεμήσουμε. Δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση ακόμα».

Αν εφαρμόσουμε το lockdown στις 7 Μαρτίου μπορούμε να φτάσουμε τα 311 κατά μέσο εβδομαδιαίο όρο κρούσματα στην Αττική. Αν εφαρμοστεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη σύνεση», τόνισε αναφερόμενος στην τήρηση των μέτρων και υπογράμμισε ότι υπάρχει η πιθανότητα ήδη από την επόμενη εβδομάδα να δούμε μείωση στα κρούσματα, εφόσον τηρούμε με ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα.