Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, τη μετάλλαξη του ιού αλλά και τα ευρήματα από τα λύματα μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα (25/1) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Πάμε καλά στη Θεσσαλονίκη, λιγότερο καλά στη Αθήνα» επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξηγώντας: «Στη Θεσσαλονίκη είμαστε ακόμη σε μία πτωτική χαμηλή πορεία, ενώ στην Αθήνα έχουμε κάποια αύξηση της τελευταίες ημέρες. Αυτό συνάδει τις προσομοιώσεις που κάνουμε και προέβλεπαν την αύξηση».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ μίλησε για το τρίτο κύμα της πανδημίας επίσης τονίζοντας «αυτό που μας απασχοληθεί είναι η ύπαρξη των μεταλλαγμένων στελεχών, κυρίως του βρετανικού το οποίο έχει βρεθεί χώρας μας. Έχουμε αλλάξει τις προσομοιώσεις που κάνουμε, τις έχουμε προσαρμόσει στην ύπαρξη δύο και πιθανώς παραπάνω στελεχών».

Υπογράμμισε πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι ακόμη ραγδαία. «Η αλήθεια είναι πως μπορεί εάν δεν προσέξουμε να μας οδηγήσει σε υψηλούς αριθμούς» σημείωσε.

«Μπορεί να φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας όσον αφορά τις ΜΕΘ στα μέσα Μαρτίου» είπε και δήλωσε πως πρέπει να το προλάβουμε.

«Πριν από 10 ημέρες είχαμε 2 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού και τώρα 32» δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τέλος τόνισε πως θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης.