«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει. Αρχίζουμε την εφημερία σήμερα στο Παπανικολάου, είμαστε σε συνεργασία με όλα τα νοσοκομεία, όλες τις ΜΕΘ, οι οποίες επιστρατεύτηκαν για να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα της πανδημίας. Τα κενά κρεβάτια είναι ελάχιστα, μάλλον μπαίνουμε σε πολύ ανώμαλες και έκρυθμες καταστάσεις στα νοσοκομεία.

Οφείλουμε να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε χειρουργικές αίθουσες για να υποδεχθούμε διασωληνωμένους ασθενείς. Δεν υπάρχουν άλλα λόγια πραγματικά να σας περιγράψω την κρισιμότητα της κατάστασης».

Έτσι περιέγραψε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με την πανδημία του κορονοϊού. Τα νοσοκομεία της πόλης είναι στα όριά τους, όπως επισημαίνουν οι γιατροί με το σύστημα υγείας να δοκιμάζει τις αντοχές τους. Τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS και οι γιατροί δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα σε καθημερινή βάση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζητά ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο δήμαρχος της πόλης σημειώνει πως πρέπει να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία.

«Προφανώς δεν υπάρχει προσωπικό. Χάθηκε πολύτιμός χρόνος για να προετοιμαστεί το ΕΣΥ. Δεν έγιναν οι κατάλληλες προσπάθειες για να στελεχωθεί όπως πρέπει.

Αυτή τη στιγμή όμως πρέπει να σταθούμε όρθιοι να μην γονατίσουμε. Ο,τι ανοίγουμε στο Παπανικολάου, το ανοίγουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Το τελευταίο που δεν θέλουμε να συμβεί είναι μια αναστάτωση στις γραμμές της πρώτης γραμμής. Υπάρχουν σκέψεις μετακίνησης γιατρών πρώτης γραμμής να πάνε να ανοίξουν άλλες ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία.

Η προκήρυξη δεν πρέπει να επηρεάσει τα νοσοκομεία. Το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης των ΜΕΘ είναι πολύ σοβαρό. Δουλεύουμε με επικουρικό προσωπικό. Έχουμε 37 κλίνες ΜΕΘ. Είναι όλες κατειλημμένες. Περιορίζουμε τις άλλες ειδικότητες. Δεν ξέρω πώς θα βγει σήμερα η εφημερία. Η καρδιολογική σήμερα θα τραβήξει όλο το… κουπί. Εύχομαι να προλάβετε κι εσείς στην Αθήνα να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία. και να μην ζήσετε ό,τι ζούμε στη Θεσσαλονίκη…», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Νίκος Καπραβέλος.

Εξαδάκτυλος: Ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη – Να πάμε σε μέτρα Μαρτίου… χθες

Ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη, ή και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, ζήτησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάμε σε μέτρα Μαρτίου χθες» ήταν το νέο δραματικό μήνυμα του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στον ΣΚΑΪ για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο… Μετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» τόνισε ο κ. Γερακαράκος. (Το lockdown), πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. «Χθες έπρεπε να γίνει αυτό» είπε ο γιατρός.

Από την πλευρά της η νοσηλεύτρια του ΑΧΕΠΑ Ελένη Μπακιρλή σχολίασε ότι στο νοσοκομείο οι μονάδες COVID είναι γεμάτες. «Από σήμερα δόθηκαν τέσσερις κλίνες ΜΕΘ σε μη COVID που δίνονται σε περιστατικά COVID. Θα προστεθούν άλλες δύο».

Ζέρβας: Πρέπει να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη – «Είμαστε μέσα στον πόλεμο»

Στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη με τον κορονοϊό αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1. «Είμαστε μέσα στον πόλεμο, μέσα στη φωτιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

«Ξεκινήσαμε με ανοιχτά όλα τα σχολεία, έκλεισαν τα Λύκεια, έκλεισαν τα Γυμνάσια, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να κλείσουν και τα Δημοτικά. Αυτό δεν είναι μια δική μου εισήγηση.

Ο δήμαρχος έχει μια εικόνα της πόλης συνολική. Δέχομαι πληροφορίες ότι κάθε μέρα δημοτικά σχολεία πρέπει να απολυμανθούν, υπάρχουν κρούσματα, υπάρχει συνωστισμός γονέων έξω από τις σχολικές αυλές όλα αυτά προκαλούν μια εικόνα η οποία πραγματικά δεν είναι ότι καλύτερο. Άρα από τη στιγμή που βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και από τη στιγμή που πρέπει πλέον να είμαστε πιο αυστηροί, θα πρέπει να επέμβουμε και σε αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα ο σημείωσε πως δεν είναι ώρα για «παιχνίδι ευθυνών», αφού σύμφωνα με τον ίδιο, «το τι έφταιξε, ποιος έφταιξε είναι το λιγότερο το ελάχιστο που ενδιαφέρει τους πολίτες».

δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε για την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων: «Έκρουσα από νωρίς το καμπανάκι του κινδύνου. Βλέπαμε αυτές τις εικόνες να έρχονται. Δυστυχώς η εικόνα που έχουμε δεν δείχνει να σταθεροποιείται η κατάσταση. Πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί. Μπορεί να καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν επιλέξαμε το αυστηρό lockdown Μαρτίου – Απριλίου, νομίζω όμως ότι έχει έρθει η ώρα να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί».