Τα «αποκαλυπτήρια» του χάρτης υγειονομικής ασφάλειας αναμένεται να κάνουν σε λίγη ώρα από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος και θα εξηγήσει τις ψηφιακές δυνατότητες του χάρτη.

Ο εν λόγω χάρτης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα ενημερώνει σε ζωντανό χρόνο τους πολίτες για τα μέτρα ανά περιοχή. Πρόκειται δηλαδή για έναν ψηφιακό χάρτη της Ελλάδας ο οποίος θα αποτυπώνει τα μέτρα περιορισμού που είναι σε ισχύ, ανά δημοτική και περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Ο πολίτης θα έχει δυνατότητα κάνοντας μία περιήγηση να πατήσει επάνω σε μια περιοχή και να δει με διαρκή επικαιροποίηση πόσα κρούσματα έχουν εντοπισθεί και ποιο είναι το μοντέλο των μέτρων που βρίσκεται σε ισχύ.

Ο χάρτης θα ενημερώνεται κάθε φορά που αλλάζουν οι αποφάσεις ανά περιοχή για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης.

Αναγνώριση στίγματος μέσω ειδικής εφαρμογής

Παράλληλα, ο χάρτης θα συνοδεύεται και από ειδική εφαρμογή, η οποία θα αξιοποιεί το στίγμα της συσκευής του χρήστη και θα τον ενημερώνει για το τι ισχύει στην τοποθεσία που βρίσκεται όσον αφορά τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, πχ για τον αν υπάρχει τοπική καραντίνα ή υπάρχει καθολική χρήση μάσκας.

Τέλος, ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, χωρίζοντας την χώρα σε περιοχές με υψηλό και χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ο καθορισμός του επιπέδου ετοιμότητας θα εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ή ο δείκτης πληρότητας των κλινών σε κάθε περιοχή.