Σε λειτουργία τέθηκε ψηφιακή εφαρμογή για την καταχώρηση των εμβολιασμών κατά του ιού του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση των ευαίσθητων στη νόσο ζώων και να εκτιμηθεί η επιδημιολογική εξέλιξη της νόσου στη χώρα.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της ενημερώνει για τη σχετική εγκύκλιο του της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ορίζει ότι στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή θα καταχωρούνται στοιχεία εμβολιασμού και εμβολίων (κωδικός εκμετάλλευσης, αριθμός κτηνιατρικής συνταγής, αριθμός δόσεων κ.τ.λ.).

Πιο συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι των «σημείων πώλησης/διάθεσης» των εμβολίων, αφού δηλώσουν στις οικείες κτηνιατρικές υπηρεσίες την πρόθεσή τους να πωλούν εμβόλια κατά του καταρροϊκού πυρετού, θα πρέπει να εγγραφούν στην ψηφιακή εφαρμογή του ΥΠ.Α.Α.Τ., ώστε να έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση για την καταχώρηση των προαναφερόμενων στοιχείων. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να καταχωρούν στην ειδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής εφαρμογής όλα τα σκευάσματα των εμβολίων που εμπορεύονται και διαθέτουν προς τους τελικούς χρήστες, καθώς και πληροφορίες που περιέχονται στην κτηνιατρική συνταγή.

Παράλληλα υπογραμμίζεται η σημασία της ορθής συμπλήρωσης των κτηνιατρικών συνταγών, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.

Η εφαρμογή ονομάζεται: «Καταρροϊκός Πυρετός/Ηλεκτρονική Καταχώριση Εμβολίων» και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ., στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.minagric.gr/index.php/el/eservisesmenu-2. Πληροφορίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για την εγγραφή τους περιγράφονται αναλυτικά στην εγκύκλιο που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Επισημαίνεται, δε, ότι τα νόμιμα σημεία διάθεσης των εμβολίων για τον Καταρροϊκό Πυρετό είναι τα καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, τα κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων, οι κτηνίατροι των ιδιωτικών κτηνιατρείων ή κλινικών ζώων, οι κτηνίατροι των κτηνιατρικών γραφείων παραγωγικών ζώων των Συνεταιριστικών οργανώσεων, των Συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των Ομάδων Παραγωγών και τα φαρμακεία.

Οι κτηνίατροι που διενεργούν τους εμβολιασμούς κατά του καταρροϊκού πυρετού οφείλουν να συμπληρώνουν το δελτίο εμβολιασμού και το δελτίο καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου που εμβολιάστηκε. Τα συμπληρωμένα δελτία υποβάλλονται στο τέλος κάθε διμήνου του έτους στην οικεία Κτηνιατρική Υπηρεσία ενώ οι εμβολιασμοί θα καταγράφονται υποχρεωτικά και στα Μητρώα Φαρμακευτικής Αγωγής των εκτροφών.