«Η Μόρια δεν υπάρχει πια και δε θα πρέπει να υπάρξουν άλλες Μόριες, ούτε άλλοι καταυλισμοί σαν τη Μόρια» τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάγκη για κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής, αποτελεσματικές και δίκαιες διαδικασίες εισόδου» και προσέθεσε ότι «στο πακέτο της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχει και μια σαφής προοπτική για τα παιδιά».

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι «δεν έχουν όλοι οι μετανάστες δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ. Υπάρχουν κάποιοι που θα πρέπει να επιστρέψουν. Όλοι όμως έχουν ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα».

Και κατέληξε η κ. Γιόχανσον: «Θα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προστατεύσουμε το δικαίωμα του ασύλου, όποτε αυτό το δικαίωμα απειλείται».

Καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας για όσους επλήγησαν από τη φωτιά στη Μόρια

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια έκκληση -με την μορφή της επείγουσας δράσης- προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές από όλο τον κόσμο.

Αίτημα της καμπάνιας είναι η ελληνική κυβέρνηση, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λάβει άμεσα μέτρα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκείνους που επλήγησαν από την πυρκαγιά στη Μόρια και τη μεταφορά των αιτούντων/ουσών άσυλο σε ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Σήμερα, Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει πανευρωπαϊκή δράση πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης στο Twitter, με αίτημα την προστασία των προσφύγων και μεταναστών/ριών στη Μόρια.

Επιπλέον, κινητοποιείται και ασκεί πίεση σε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μέσα από τα εθνικά της τμήματα, ζητώντας τους να δεσμευτούν για τη μετεγκατάσταση αιτούντων/ουσών άσυλο από την Ελλάδα στις χώρες τους.

Τέλος, ασκεί θεσμική πίεση σε όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε., στην Γερμανική Προεδρία, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση ενός μηχανισμού επιμερισμού της ευθύνης σε όλες τις χώρες, με επανεγκαταστάσεις αιτούντων/σων άσυλο και σεβασμό στα δικαιώματά τους.