Ανταποδοτικά τέλη 2,8 εκατ. ευρώ στους δήμους που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες

Συστήνεται το Ταμείο Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών στις περιοχές που επιβαρύνονται


ΕΛΛΑΔΑ
13:07
05/05/2020
Ανταποδοτικά τέλη 2,8 εκατ. ευρώ στους δήμους που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες
5
loading

Ανταποδοτικά τέλη 2.778.202 ευρώ στους δήμους που επιβαρύνονται με τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων στα διοικητικά όριά τους, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, αποδίδονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σημειώνεται ότι οι δήμοι αυτοί έχουν λάβει ήδη 9.491.400 ευρώ για το 2019, οπότε μέχρι σήμερα το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 12.269.602 ευρώ. Μεταξύ άλλων ο δήμος Μυτιλήνης λαμβάνει συνολικά 3,9 εκατομμύρια ευρώ, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου 1,5 εκατομμύρια ευρώ και ο Δήμος Χίου 1,1 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα ακολουθήσει εντός του Μαΐου επιχορήγηση των δήμων για κάλυψη έκτακτων αναγκών και αποζημιώσεων από τυχόν προκληθείσες ζημίες στην περιουσία τρίτων φυσικών και νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας, για το 2019.

Παράλληλα, με κοινή απόφαση των ίδιων υπουργών καθορίζεται η διοικητική σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο έχουν διατεθεί 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ορίζονται και οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες χρηματοδότησης των σχετικών έργων σε δήμους. Το Ταμείο Αλληλεγγύης αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων υποδομών σε δήμους, στα όρια των οποίων είτε λειτουργούν είτε θα λειτουργήσουν μονάδες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Ως αρμόδια υπηρεσία για τη λειτουργία του Ταμείου ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης του χρηματοδοτούμενου από το Ταμείο έργου, ο δικαιούχος δήμος υποχρεώνεται να διασφαλίζει τη λειτουργία και συντήρησή του τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση μη ορθής χρήσης της προκαταβολής ή του συνόλου της χρηματοδότησης, με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ανακαλείται η χρηματοδότηση του δήμου, ο οποίος και υποχρεούται να επιστρέψει στο Ταμείο Αλληλεγγύης το ποσό που έχει λάβει, νομιμοτόκως από την ημερομηνία εκταμίευσής του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Γιαγιάκα

  Μικρόνοες οι τοπικοί άρχοντες

 2. avatar Γκασμας

  https://www.youtube.com/watch?v=upqS8qjwSl8 Για ολους εμας που ζουμε στα νησια

 3. avatar ΤΟ ΧΡΥΣΩΜΑ ΤΟΥ ΧΑΠΙΟΥ

  Οι τοπικοί άρχοντες - συνεργοί του λαθροεποικισμού, μια χαρά κονομάνε. Το πραγματικό -και μη αναστρέψιμο- κόστος, θα το καταλάβουν οι ιθαγενείς, μερικά χρονάκια μετά...

 4. avatar …υπαρχει…

  ..και το με 1 κλικ..*.ολοι μαζι μπορειται* !!! Για μαντηλες και φερεντζεδες .. 2 κλικ.!!

 5. avatar MAIK 1

  Τα τριάκοντα αργύρια

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει