Τα 117 φτάνουν πλέον τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, η οποία κατέγραψε χθες και τον πρώτο νεκρό από τον ιό.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 18 νέα κρούσματα, κι έτσι ο αριθμός τους ξεπέρασε το «φράγμα» των 100.

Ο προβληματισμός των ειδικών επικεντρώνεται στα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, που φτάνουν πλέον τα 10, καθώς δεν μπορούν μέχρι στιγμής να συνδεθούν είτε με ταξίδια σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα είτε με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, από το σύνολο των κρουσμάτων  82 είναι εισαγόμενα, 25 είναι επαφές τους.

Το αισιόδοξο νέο ήταν η ανάρφωση και το εξιτήριο για το πρώτο και το δεύτερο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, τη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη και το παιδί της.

«Σήμερα έλαβε εξιτήριο η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Ο πρώτος θάνατος

Ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ήταν ο θάνατος του 66χρονου Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, ο οποίος είχε εισαχθεί στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του νοσοκομείου Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Ήταν το 9ο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα.

Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.

Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε στο μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.  Μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία του Πύργου –Αμαλιάδας-Χαβαρίου Κεραμιδιάς – Γαστούνης και δίδαξε στο Κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Ήλιδας. Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 33 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Ο 66χρονος ήταν ανάμεσα στους προσκυνητές που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους και βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο 66χρονος πριν από λίγους μήνες είχε προχωρήσει σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Τότε, ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει πως, αν κατάφερνε να βγει ζωντανός, είχε κάνει τάμα να πάει να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους. Όπου τελικά προσεβλήθη από τον κορονοϊό.

«Η κατάσταση της εξάπλωσης ήταν αναμενόμενη αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι μια νόσος. Να μένετε σπίτι και να αποφεύγετε τις συγκεντρώσεις. Αποφεύγουμε τις συναθροίσεις όταν έχουμε συμπτώματα. Θέλει προσοχή. Δεν μπορούμε να τα κλείσουμε όλα, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ατομική ευθύνη» σημείωσε.

Κλείνουν θέατρα-σινεμά-γυμναστήρια-δικαστήρια

Με τα νέα δεδομένα υπόψη, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Όπως ανακοινώθηκε χθες, κλείνουν κλείνουν θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια, δικαστήρια και χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα περιορισμού, κλείνουν:

-Παιδότοποι
-Γυμναστήρια
-Θέατρα
-Κινηματογράφοι
-Χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων

Αναστέλλεται προσωρινά από τις 13 Μαρτίου έως και τις 27 Μαρτίου 2020 η λειτουργία των δικαστηρίων (Διοικητικών, Πολιτικών, Ποινικών και Στρατιωτικών),  και των εισαγγελιών της χώρας καθώς  και η διεξαγωγή πλειστηριασμών.

Μήνυμα να υποβάλλουν αιτήσεις για να προσληφθούν με τις 2ετείς συμβάσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση και να παραμείνουν στη συνέχεια στο ΕΣΥ απηύθυνε χθες σε γιατρούς και νοσηλευτές ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αυστηρότατες ποινές σε όποιον δεν τηρεί την καραντίνα: Προβλέπονται ακόμα και ισόβια

Ακόμη και με ισόβια κάθειρξη θα τιμωρούνται όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και δεν τηρούν την καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί.

Οι εισαγγελικές αρχές μάλιστα βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να τηρηθούν οι επιταγές του νόμου που είναι σαφείς γι’ αυτές τις περιπτώσεις έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Καταρχάς η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε με αφορμή την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων προέβλεπε διετή φυλάκιση για όσους παραβίασαν το μέτρο, αν και στην πράξη κανείς δεν τιμωρήθηκε απ’ αυτούς που παραβίασαν την απαγόρευση.

Ο Ποινικός Κώδικας όμως είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος καθώς εμπεριέχει αυτοτελή σχετική διάταξη υπό τον τίτλο «παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών». Το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (νόμος 4619/2019) είναι ξεκάθαρο:

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.