Περπατήσαμε νύχτα στο κέντρο της Αθήνας για να δούμε και να καταγράψουμε τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού SARS-Cov-2 στις συνήθειες των πολιτών της πρωτεύουσας.

Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Η επιδημία κορονοϊού μεταμορφώνει την καθημερινότητα μας μέρα με τη μέρα. Οι επιπτώσεις στη συμπεριφορά μας είναι πλέον εμφανείς μέρα και νύχτα.

Μετά το ρεπορτάζ του Newsbeast.gr που περπάτησε στη διάρκεια της μέρας στα κεντρικά σημεία της Αθήνας για να διαπιστώσει πως έχει επηρεάσει την καθημερινότητα μας ο φόβος της εξάπλωσης του ιού, περπατήσαμε τους ίδιους δρόμους τη νύχτα.

Κάναμε τη βόλτα από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα, από εκεί στο Μοναστηράκι ως τον Κεραμεικό. Η ζωντανή πόλη που γνωρίζουμε, αλλάζει μέρα με τη μέρα.

Λιγοστοί οι πολίτες που αποφάσισαν να κάνουν τη βόλτα τους στους κεντρικούς δρόμους. Ελάχιστοι και όσοι επέλεξαν να καθίσουν κάπου για καφέ, για φαγητό ή για ποτό. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα τραπέζια ήταν άδεια με την κατάσταση να θυμίζει περισσότερο βράδυ Δευτέρας πάρα μια άλλη καθημερινή νύχτα.

Στην Ερμού συναντήσαμε λίγο κόσμο να περπατά ενώ στα γύρω στενά η κίνηση ήταν ουσιαστικά μηδενική. Ακόμα και στο Μοναστηράκι τίποτα δεν θύμιζε μια φυσιολογική νύχτα.

Στον Κεραμεικό συναντήσαμε ερημιά παρά το γεγονός ότι όλα τα καταστήματα περιμετρικά της πλατείας λειτουργούσαν κανονικά. Ο κόσμος που βρέθηκε σε αυτά ήταν και αυτός λιγοστός.

Η κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους θύμιζε δεκαπενταύγουστο ενώ τα μέσα μεταφοράς ήταν σχεδόν άδεια από επιβάτες.

Τι συμβαίνει με τα σινεμά

Με πολλά θέατρα να έχουν κατεβάσει ήδη τις παραστάσεις τους, θα έλεγε κανείς ότι κόσμος θα στρεφόταν περισσότερο στους κινηματογράφους.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με όσα καταγράψαμε αλλά και με όσα μας είπαν εργαζόμενοι στους κινηματογράφους, η κίνηση στις αίθουσες είναι εξαιρετικά περιορισμένη και συνεχώς μειώνεται.

Ο υπεύθυνος του κινηματογράφου «Έλλη» Ανδρέας Καρανίκας μιλώντας στην κάμερα του newsbeast.gr ανέφερε ότι η κίνηση έχει πέσει 80 με 85%. «Οι αίθουσες δουλεύουν με 20-25 άτομα και τα Σαββατοκύριακα».

Ο κ. Καρανίκας ανέφερε ότι «είμαστε στο στάδιο της πανδημίας. Πρέπει να κλείσουν όλα για ένα μήνα. Δεν κινδυνεύουν μονάχα ο πελάτης. Κινδυνεύουμε και εμείς οι εργαζόμενοι. Να μου πεις τι να κάνουμε; Να κάτσουμε μέσα στο σπίτι; Είναι άλλοι που πρέπει να πάρουν αυτές τις αποφάσεις. Έχουμε πάρει μέτρα. Έχουμε παντού αντισηπτικά. Αλλά να ψεκάζουμε κάθε μέρα; Τι νόημα έχει;».

Σύμφωνα με όσα μας είπαν οι αρμόδιοι των κινηματογράφων οι εταιρείες διανομής υπό αυτό το καθεστώς είναι εξαιρετικά διστακτικές να παρουσιάσουν νέες ταινίες αφού το ενδιαφέρον του κόσμου θα είναι περιορισμένο ενώ και οι εργαζόμενοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους τόσο για την ασφάλεια τους όσο και για το μέλλον της κατάστασης.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να συναισθάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και αυτό αρχίζει να λειτουργεί πάνω του σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας του.

Οι επόμενες εβδομάδες φαίνεται πως θα αλλάξουν ουσιαστικά τον τρόπο ζωής στο κέντρο της Αθήνας, τουλάχιστον για όσο διαρκέσει η επιδημία του κορονοϊού.