Στα 31 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Όπως όλες τις επιδημίες η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας και να μην σπείρουμε επιδημία πανικού. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ο κίνδυνος εξάρσεως του ιού είναι υψηλός. Ειδικά από άτομα που επιστρέφουν από πληττόμενες περιοχές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση του υπουργείου για την πορεία του κορονοϊού και στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως .

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στην Αχαΐα αναγνωρίστηκε περίπτωση της νόσου σε μια ομάδα εκδρομέων Προσκυνηματικής εκδρομής από τους Αγίους Τόπους. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου όταν και το Ισραήλ δεν είχε επίσημο κρούσμα. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα. Δεν έχει δυο ποικιλίες όπως ακούγεται. Μεταδίδεται και από άτομα με ελαφρά συμπτώματα.

Ενώ προσέθεσε ότι από τους ελέγχους στους ταξιδιώτες του λεωφορείου 21 από τους 24 ελεγχθέντες παρουσιάστηκαν θετικοί στον ιό. «Το έργο της ιχνηλάτισης είναι τεράστιο. Έχουν βρεθεί ήδη 400 επαφές και γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Από τα 21 άτομα οι 2 έχουν συμπτώματα ήπιας πνευμονίας ενώ οι άλλοι παρουσιάζουν πολύ ήπια συμπτώματα».

«Τα κύρια μέτρα που θα αντιμετωπίσουμε την έξαρση του ιού που έρχεται. Ατομικά μέτρα, πλύσιμο χεριών, κάλυψη του βήχα. Αν νιώσουμε συμπτώματα να μείνουμε σπίτι». Ενώ προσέθεσε ότι «περιμένουμε σημαντική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας».

«Τα καθ’ υπερβολή μέτρα στις περιοχές έχουν στόχο να καθυστερήσει η μετάδοση του ιού», τόνισε.

Το δέκατο κρούσμα κορονοϊού ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (05/03). Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο

Έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, λίγες ώρες μετά από την επιβεβαίωση του ένατου κρούσματος στην Ελλάδα και του πρώτου στην Πάτρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα αφορούν τους νομούς ΑχαΐαςΗλείας και Ζακύνθου ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός και ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Αποφασίστηκε από το υπουργείο Υγείας για σήμερα 5 Μαρτίου και αύριο 6 Μαρτίου τα εξής:

  • η αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων,
  • η αναστολή μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, αθλητικών κέντρων, κινηματογράφων και μουσείων.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης, η οποία ζει στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό και το παιδί της, το δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το τρίτο κρούσμα και πρώτο στην Αθήνα. Ήταν αυτό της 40χρονης τραπεζικής υπαλλήλου από το Μαρούσι.

Το τέταρτο κρούσμα ήταν μία 36χρονη γυναίκα, καθηγήτρια στην Αθήνα.

Το πέμπτο κρούσμα ήταν γυναίκα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Το έκτο ήταν Έλληνας, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Το έβδομο κρούσμα ήταν Έλληνας, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας είναι Έλληνας, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Το ένατο κρούσμα είναι ένας 66χρονος άντρας στην Πάτρα που δεν είχε σχέση με τα προηγούμενα κρούσματα.