Για τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου διακόπηκε, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, για την υπόθεση χρηματικού ποσού που έλαβε σε δύο δόσεις από τη Siemens το 1998 και το 2000.

Στην υπόθεση, εκτός του κ. Μαντέλη, είναι κατηγορούμενοι επίσης οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013) ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας, συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων ως αντάλλαγμα για την υπογραφή το 1997 της σύμβασης για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.

Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στη Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού της κ. Μάρκου, σε ελβετική τράπεζα.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η υπόθεση του πρώην υπουργού διαχωρίστηκε από τη μεγάλη δικογραφία για τη σύμβαση 8002/1997 του ΟΤΕ, λόγω κινδύνου παραγραφής, μετά από σχετικό αίτημα των εφετών ειδικών ανακριτών που χειρίζονται συνολικά την υπόθεση των αποκαλούμενων «μαύρων ταμείων» της ΖΗΜΕΝΣ.

Στο δικαστήριο ήταν παρών ο πρώην υπουργός, ο οποίος και ζήτησε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής του. Το αίτημα με ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα έδρας, που επικαλέστηκε και λόγους δημοσίου συμφέροντος, δεν έγινε δεκτό από τους εφέτες.

Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή της εκδίκασης καθώς, από τις 10:00 έως την λήξη του ωραρίου στις 15:00, ξεκίνησε στάση εργασίας δικαστικών Εισαγγελέων και υπαλλήλων των δικαστηρίων για την πρόσφατη επίθεση σε βάρος της υπαλλήλου στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Για τον ίδιο λόγο απέχουν και οι δικηγόροι από τα καθήκοντά τους.