«Χτύπημα» στο παρεμπόριο επιχειρεί να επιφέρει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης, οι έλεγχοι που έγιναν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οδήγησαν στην κατάσχεση και καταστροφή 15 τόνων προϊόντων «μαϊμού» από τις λαϊκές αγορές και το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

«Ό,τι ήξεραν οι παραβάτες να το ξεχάσουν», είπε χαρακτηριστικά ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία, Δημήτρης Δαγκλής. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έστειλε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο, για πάταξη του παράνομου υπαίθριου εμπορίου.

«Το παρεμπόριο είναι ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης. Αποτελεί μεγάλη πληγή για την αγορά της Θεσσαλονίκης. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και το λιμενικό, αλλά θέλουμε δίπλα μας και τους πολίτες. Να μην τα αγοράζουν διότι τα προϊόντα αυτά θεωρούνται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με βάση τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, συγκροτήθηκαν 28 μεικτά κλιμάκια ελέγχου, υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Κέντρου Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν 129 έλεγχοι, 18 κατασχέσεις – καταστροφές προϊόντων παρεμπορίου, ενώ επιβλήθηκαν, συνολικά, 38 διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες.

Σύμφωνα με τον κ. Δαγκλή, τα κλιμάκια βρίσκονται σε όλη την πόλη, σχεδόν, σε καθημερινή βάση, ακόμη και τις Κυριακές, πραγματοποιώντας τόσο τακτικούς όσο και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, καθώς επιδίωξη είναι πέρα από τα «σεντόνια» να χτυπηθεί το παρεμπόριο και στην πηγή του.

«Προεκλογικά, η παράταξή μου είχε κάνει μια δράση κατά του παρεμπορίου, που φέρει πολλά δεινά στην οικονομία, στην ανάπτυξη, την απασχόληση. Τώρα ως διοίκηση το κάνουμε πράξη και εντατικές προσπάθειες. Το τελευταίο διάστημα έχουμε κατασχέσει περίπου 15 τόνους. Θα συνεχίσουμε», είπε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος παρακολούθησε τους τρόπους με τους οποίους καταστρέφονται τα προϊόντα «μαϊμού» αμέσως μετά την κατάσχεση.

Δημοτικοί αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, κατέστρεψαν, με ειδικό σπρέι και σφυριά, προϊόντα (από γυαλιά ηλίου, παπούτσια, τσάντες, ρολόγια έως ανθοδέσμες και κόλλες υγρής μορφής), που κατασχέθηκαν, το τριήμερο από 9 έως 11 Νοεμβρίου, από το παραλιακό μέτωπο.

Έλεγχοι για κάπνισμα και διπλοπαρκάρισμα

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του δήμου Θεσσαλονίκης, επίσης το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, για την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό πως διενεργήθηκαν 508 έλεγχοι από αυτοτελή κλιμάκια δημοτικών αστυνομικών και βεβαιώθηκαν 79 παραβάσεις, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 οι έλεγχοι ήταν μηδενικοί.

«Ο σχεδιασμός της δημοτικής αστυνομίας με εισαγγελική εντολή άλλαξε και οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό νόμο βρέθηκαν στην κορυφή. Η καινούργια διοίκηση του δήμου ανέβασε ακόμη περισσότερο το θέμα και τώρα έχουμε, πρωί – απόγευμα, αντικαπνιστικά κλιμάκια», ανέφερε ο προϊστάμενος διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας, Πέτρος Παπαφίλης.

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι κλήσεις στους οδηγούς των Ι.Χ. αυτοκινήτων για παραβάσεις στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από το 2015, έτος κατά το οποίο επανασυστήθηκε η Δημοτική Αστυνομία στον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Με τόσες κλήσεις θα έπρεπε, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, να μην κουνιέται κουνούπι. Περνάμε όμως και γράφουμε ξανά και ξανά τα ίδια αυτοκίνητα. Τους δίνουμε στο χέρι την κλήση, φεύγουν και επιστρέφουν εκ νέου για να ξαναπαρκάρουν παράνομα. Η νοοτροπία δεν αλλάζει», επισήμανε ο κ. Παπαφίλης.

Όσον αφορά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, υπό τις εντολές της νέας διοίκησης, βεβαιώθηκαν συνολικά 43.380 τροχονομικές παραβάσεις. Επιπλέον, αφαιρέθηκαν 527 πινακίδες για παρκάρισμα σε ράμπες αναπήρων ή θέσεις που προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ συγκροτήθηκαν πέντε μικτά κλιμάκια με την Τροχαία Θεσσαλονίκης.

Επίσης, αύξηση παρουσίασαν οι έλεγχοι για την παράνομη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και οι επισκέψεις κατ’ οίκον για θεωρήσεις γνησίου της υπογραφής για δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αδυνατούν να μετακινηθούν.