Με έναν υπερσύγχρονο ανελκυστήρα πλαγιάς θα αντικατασταθεί το αναβατόριο στο λόφο της Ακρόπολης προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και θέλουν να επισκεφθούν το ιστορικό μνημείο. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί από το Ίδρυμα Ωνάση όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρός του Αντώνης Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα το ίδρυμα θα αναλάβει και την ανανέωση – αναβάθμιση του νυχτερινού φωτισμού στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Παπαδημητρίου για την πολύτιμη συνεισφορά, τονίζοντας ότι μέσα από τη δράση του «προβάλλει το πρόσωπο μιας Ελλάδας η οποία ουδέποτε έχασε τις αξίες ή την ευαισθησία της, ιδιαίτερα απέναντι στην πολιτιστική της κληρονομιά, που αποτελεί άλλωστε και κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως «βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς τονίζουμε τη σημασία των ίσων ευκαιριών για όλους και επαναφέρουμε τον φωτισμό της Ακρόπολης ως ελάχιστη απόδειξη σεβασμού στο μνημείο και στους αρχαιολόγους που το προστατεύουν εξ ονόματος όλων μας».

Τόσο η τοποθέτηση του σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς όσο και οι υποδομές φωτισμού, αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το καλοκαίρι του 2020, ενώ το κόστος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1,5 εκατ. ευρώ.