Συνήγορος του Πολίτη: Η πρώτη έκθεση για τις αυθαιρεσίες στα Σώματα Ασφαλείας και τις φυλακές

Τι αφορούσαν οι 290 υποθέσεις που εξετάστηκαν


ΕΛΛΑΔΑ
12:26
21/08/2019
Συνήγορος του Πολίτη: Η πρώτη έκθεση για τις αυθαιρεσίες στα Σώματα Ασφαλείας και τις φυλακές
1
loading

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ) στα Σώματα Ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης, δημοσιοποίησε την ειδική έκθεση για το χρονικό διάστημα 2017-2018.

Από την έκθεση προκύπτει ότι από τις υποθέσεις που χειρίστηκε, η συντριπτική πλειονότητα -290- αφορά πράξεις και παραλείψεις οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας και έξι υποθέσεις οργάνων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Από τις υποθέσεις που εξέτασε ο Μηχανισμός, 25 αφορούν βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κατά την έννοια του άρθρου 137Α ΠΚ, 49 παράνομη χρήση όπλου, 10 προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας, 3 αφορούν προσβολές κατά της ζωής, 37 προσβολές κατά της προσωπικής ελευθερίας, 145 προσβολές κατά της σωματικής ακεραιότητας, 7 ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ σε 21 περιπτώσεις διερευνήθηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.

Σε 18 περιπτώσεις έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν υφίσταται λόγος περαιτέρω διερεύνησης της, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την ελεγχόμενη υπηρεσία.

Ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από ενάμιση χρόνο και η παρούσα αναφορά αποτελεί την πρώτη έκθεση.

Η ειδική έκθεση θα εκδίδεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις που χειρίστηκε ο ΕΜΗΔΙΠΑ, χαρακτηριστικές περιπτώσεις, νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Συνήγορος για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον τομέα αυτό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar ΟΤΑΝ ΑΝΚΡΙΝΕΙΣ ΕΝΑΝ ΒΙΑΣΤΗ ΕΝΑΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ ΕΝΑΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ

  ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΕΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΕΣ(ΓΟΥΡΟΥΝΙ);
  ΜΕ ΤΟ ''ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ''ΠΕΣ ΜΟΥ ;;
  ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΠ' ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟ ΠΟΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΣ.
  ΑΝ ΟΜΩΣ ΑΝΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΟΜΑΡΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΒΙΑΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ,ΑΠΑΙΤΕΙΣ
  ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΑΠΑΙΤΕΙΣ......ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ...
  ΤΟΤΕ ΔΕΝ Σ' ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ.
  ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟ ......
  ΟΤΙ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ................................

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει