«Φάμπρικα» μονιμοποιήσεων υπαλλήλων

Σε περίπου 6.000 υπολογίζονται οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο


ΕΛΛΑΔΑ
10:11
26/04/2013
«Φάμπρικα» μονιμοποιήσεων υπαλλήλων
5
loading

Σε «φάμπρικα» είχε εξελιχθεί η υπόθεση των προσωρινών αποφάσεων αλλά και των ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να επιστρέψουν και να παραμείνουν στην εργασία τους... επ' αόριστο συμβασιούχοι του Δημοσίου που σήμερα υπολογίζονται σε 5.500 με 6.000 εργαζομένους.

Όπως αναφέρει το Έθνος, μόνο στους δήμους οι συμβασιούχοι που έχουν επιστρέψει με δικαστικές αποφάσεις ξεπερνούν τους 3.500 υπαλλήλους

Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αποσύρθηκε έθετε ως στόχο να βάλει ένα τέλος στις διαρκείς αναβολές των δικαστηρίων που πραγματοποιούνταν με υπαιτιότητα κυρίως των εργαζομένων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Αξιοποιώντας την καθυστέρηση στον ορισμό των δικαστηρίων που φτάνει στην Αθήνα μέχρι και τον 1,5 χρόνο και «κερδίζοντας» συνεχείς αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων για διαφόρους λόγους, υπάρχουν σήμερα συμβασιούχοι που έχει ολοκληρωθεί η σύμβασή τους και έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, στις οποίες εργάζονται και αμείβονται για 7 ή 8 χρόνια.

Χιλιάδες συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετά τη λήξη της σύμβασής τους, κατέφευγαν στα δικαστήρια με την υποστήριξη ακόμα και μεγάλων δικηγορικών γραφείων.

Επικαλούνταν το γεγονός ότι «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και ότι θα έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται, αξιοποιώντας «παράθυρα» της πολυδαίδαλης νομοθεσίας αλλά και την υπεράσπιση κρατικών λειτουργών, δημοτικών αρχόντων κατά κύριο λόγο, που παρίστανται και ζητούσαν από τους δικαστές να εκδώσουν προσωρινές διαταγές για να μην καταρρεύσουν οι υπηρεσίες που δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αυθημερόν εκδικάζονταν οι αιτήσεις προσωρινών διαταγών τις οποίες κέρδιζαν τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι και επέστρεφαν στην εργασία τους. Παράλληλα κατατίθενται από τους εργαζόμενους μέσω των δικηγόρων που τους αντιπροσωπεύουν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τις οποίες ορίζεται δικαστήριο εντός 3 μηνών. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης για τα ασφαλιστικά μέτρα ακολουθεί και το δικαστήριο που θα εξετάσει την κύρια αγωγή και θα λάβει τελεσίδικη απόφαση για το μέλλον του εργαζόμενου.

Μέχρι αυτό το σημείο η πορεία των δικαστικών αποφάσεων είναι ομαλή στις περισσότερες περιπτώσεις. Η κύρια αγωγή θα έπρεπε να εκδικάζεται εντός ενός μηνός μετά τα ασφαλιστικά μέτρα όμως στα δικαστήρια της Αθήνας -για παράδειγμα- ορίζονταν δικαστήρια μετά από 1,5 ή 2 χρόνια λόγω του όγκου των υποθέσεων που χειρίζεται η Δικαιοσύνη.

Οταν πραγματοποιείται το δικαστήριο, οι δικηγόροι των απασχολουμένων συνήθως ζητούν αναβολές για διάφορους λόγους (οικογενειακούς ή άλλους) με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν μέσω των αναβολών την παραμονή των πελατών τους στην εργασία τους. Δύο αναβολές των προγραμματισμένων δικαστηρίων οδηγούν στην παραμονή του εργαζόμενου στη θέση του για 3 ή 4 χρόνια.

Μόνο στους δήμους -σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕ ΟΤΑ- οι συμβασιούχοι που έχουν επιστρέψει με δικαστικές αποφάσεις ξεπερνούν τους 3.500 υπαλλήλους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Κωστής

  Από τη φάμπρικα αυτή, όπως ΣΩΣΤΑ τη λέτε, ξέρετε ΑΧΡΗΣΤΟΙ-ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ πλήν ΚΑΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ πόσα κερδίζουν;;;;

 2. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  το αρθρο βεβαια λεει τη μιση αληθεια. εδω και 3 χρονια περιπου τα δικαστηρια εχουν ¨"γραμμη" απο τις κυβερνησεις και απορριπτουν και τα ασφαλισστικα και τις προσωρινες. ειναι ελαχιστες περιπτωσεις που κερδιζουν τα ασφαλιστικα οι εργαζομενοι. οι 5 με 6 χιλιαδες που εχουν απομεινει εινναι μικρο νουμερο και συνεχως μειωνεται. στο δημο που εργαζεται η γυναικα μου απο τα 9 δικαστηρια φετος κερδηθηκε μολις 1 και αλλη 1 πηρε αναβολη. οι αλλοι πηγαν σπιτι τους.... θεμα συμβασιουχων δεν υπαρχει αφου τους διωχνουν ή θα τους διωξουν ολους μολις γινουν οι τελικες δικες που μεχρι το 2014 θα εχουν τελεσιδικησει σχεδον ολες.... Αλλου στοχευε το νομοσχεδιο

  1. avatar aris

   Εσυ ως κουμουνιστης με παρπιδες,... το βιολι σου!! ελαχιστοι ΞΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ πανε να κατσουν στο σβερκο τυ ελληνικου λαου αυτοι οι κοπριτες απο το παραθυρο!

  2. avatar Κωστής

   Ωσς καλός κομμουνιστής, είσαι απλά ΑΣΧΕΤΟΣ....

 3. avatar JB

  ΚΑΤΆ ΤΑ ΑΛΛΆ Η ΆΝΕΡΓΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΌ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΆΖΕΙ.....ΟΠΌΣ ΕΙΠΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ....Ε ΚΑΙ .......... Η ΖΩΉ ΜΟΥ Ο ΘΆΝΑΤΟΣ ΣΟΥ ...ΓΙΑΥΤΌ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥ ΤΣΊΡΙΖΑ ΦΩΝΑΣΚΟΎΝ ΓΙΑ ΤΟ ΌΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΛΆΒΕΙ ΕΚΑΤΌ ΧΙΛΙΆΔΕΣ !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει