Για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου μετά τα 5,1 Ρίχτερ που «χτύπησαν» την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως κατά 99% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο κ. Λέκκας σημείωσε πως περιμένουμε έναν μετασεισμό της τάξης των 4-4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ «που θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης» εξήγησε ο κ. Λέκκας λέγοντας ότι «μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα» αλλά και ότι «από τους πιο πολλούς δεν θα γίνει αντιληπτός, θα γίνει από όσους βρίσκονται σε ψηλά κτήρια».

Όσον αφορά το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Αθήνας την Παρασκευή, ο κ. Λέκκας είπε στον ΣΚΑΪ ότι «ήταν έκπληξη το 1999, ήταν και τώρα. Το 1999 δεν το είχαμε αποτυπώσει στην επιφάνεια, ήταν «τυφλό» το ρήγμα. Τότε ενεργοποιήθηκαν τα 3/4 του ρήγματος και έμεινε το 1/4 που δεν ξέραμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Τώρα ξέρουμε ότι το ρήγμα δεν έχει δυνατότητα να δώσει άλλο σεισμό».

«Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία»

«Είναι ομαλή η μετασεισμική ακολουθία, έχουμε να κάνουμε με αρκετούς μετασεισμούς οι οποίοι έχουν εκδηλωθεί και εκτόνωσαν ουσιστικά την κατάσταση, βεβαίως είναι ανοιχτό το θέμα για ένα μετασεισμό της τάξεως των 4,3 βαθμών, αυτό το λέμε για να μπορέσουν και οι κάτοικοι να είναι πληροφορημένοι (…) και να μην τους αιφνιδιάσει, μετασεισμός ο οποίος θα είναι πολύ μικρός και δεν θα γίνει αισθητός, ενδεχομένως και σε πάρα πολλούς» επισήμανε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” αναφερόμενος στο πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία έπειτα από τη σεισμική δόνηση που έγινε στις 19 Ιουλίου.

Ερωτηθείς μέχρι πότε αναμένεται να εκδηλώνονται μετασεισμοί, ο κ. Λέκκας τόνισε «χρονικά μέσα σε μια εβδομάδα περίπου από την εκδήλωση του φαινομένου» , προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα η κατάσταση εκτονώνεται δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το ρήγμα το οποίο «έδωσε» τη σεισμική δόνηση δεν μπορεί να δώσει στο άμεσο μέλλον σεισμούς και αυτό διότι, όπως είπε, «εκτονώθηκαν οι δυνάμεις οι οποίες υπήρχαν. Θεωρώ ότι το να ξαναγεμίσει πάλι το ρήγμα θα το κάνει, αλλά θα το κάνει σε πιο μακρύ χρονικό διάστημα. Συνεπώς θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος πια».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η αισθητότητα του σεισμού της περασμένης Παρασκευής ήταν πολύ μεγάλη και σημείωσε ότι οι πολίτες στο σύνολό τους είναι πληροφορημένοι. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού – τόνισε ο καθηγητής – συμπεριφέρθηκε θετικά και «βεβαίως βοήθησε το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή δείξαμε ότι είμαστε μια συντονισμένη κοινωνία και ο μηχανισμός κινήθηκε ακαριαία και αυτό οφείλεται στην ετοιμότητα των φορέων και στον ίδιο τον επιστημονικό κόσμο και στους επιχειρησιακούς φορείς και τους κατοίκους που αντέδρασαν σωστά».