Την πεποίθηση ότι τα θεμέλια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα έχουν ήδη τεθεί, εκφράζει ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα και προσθέτει πως η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα έχει αποκατασταθεί. Ο Βόλφγκανγκ Ντολτ υπογραμμίζει πως το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ο γερμανός διπλωμάτης βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο και είναι ικανοποιημένος από την πολιτική που εφαρμόζεται. «Πριν από ένα χρόνο πολλοί ειδήμονες πίτευσαν ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τώρα πια δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Φυσικά, η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει την κρίση, όμως τα θεμέλια της ανάπτυξης έχουν ήδη τεθεί.

Ο πρέσβης, σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και τη δυνατότητα αλλαγών στο πρόγραμμα προσαρμογής, είπε: «Αδυνατώ να δω άλλη εναλλακτική από το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα και οι εταίροι της».

Για το πολυσυζητημένο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ. Ντολτ θέλησε να δώσει μία εξήγηση. Όπως είπε: «πρέπει να διαχωρίσουμε το θέμα στη νομική και την ηθική του πλευρά. Δεν θα σας μιλήσω για το πολύπλοκο νομικό ζήτημα, αλλά για το ηθικό και το πολιτικό. Αναμφίβολα, η ηθική παράμετρος εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και μετά από τόσα χρόνια. Η κατοχή της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα ήταν πολύ βάναυση και προκάλεσε μεγάλες συμφορές και μεγάλη οδύνη. Οι πληγές δεν έχουν κλείσει και οι Γερμανοί πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Φυσικά οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει σε άλλο στάδιο και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Αλλά η πολιτική και ηθική παράμετρος είναι κάτι που πρέπει να έχουν πάντα υπόψη.