Τα ενεργειακά τζάκια έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελούν έναν οικονομικό και ταυτόχρονα οικολογικό τρόπο θέρμανσης.

Το κυριότερο πλεονέκτημά τους είναι πως εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παραγόμενη θερμότητα, είτε κατανέμοντας σωστά τον παραγόμενο ζεστό αέρα στον χώρο (αερόθερμα ενεργειακά τζάκια), είτε θερμαίνοντας όλο το σπίτι χρησιμοποιώντας το υδραυλικό δίκτυο θέρμανσης των σωμάτων καλοριφέρ μέσω του παραγόμενου ζεστού νερού (υδραυλικά ενεργειακά τζάκια).

Τα ενεργειακά τζάκια είναι κλειστού τύπου, διαθέτουν δηλαδή πόρτα η οποία κλείνει τον θάλαμο της καύσης. Η εισαγωγή του οξυγόνου στην εστία για να πραγματοποιηθεί η χημική αντίδραση της καύσης είναι ελεγχόμενη και πλήρως διαχειρίσιμη.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ρυθμίζουμε την ένταση της φωτιάς άρα την κατανάλωση των ξύλων και επομένως και την θερμική ισχύ της συσκευής.

Σε ένα καλό ενεργειακό τζάκι η θερμική απόδοση κυμαίνεται από 74% -79% όταν σε ένα απλό παραδοσιακό τζάκι φτάνει το ανώτερο στο 12% του καυσίμου που καταναλώνει.

Στην τελευταία και πιο σύγχρονη γενιά ενεργειακών τζακιών που έχει κυκλοφορήσει, έχει αυξηθεί κατά πολύ η θερμική απόδοση των εστιών, η οποία πλέον φθάνει έως και το 86%, με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών CO και μικροσωματιδίων P10 προς το περιβάλλον, αλλά και περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης των ξύλων (έχουν φθάσει πλέον να καταναλώνουν 3 με 4 φορές λιγότερα ξύλα απ’ ότι ένα παραδοσιακό).

Συμβουλές καλής λειτουργίας:

Τα ενεργειακά τζάκια τελευταίας γενιάς μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης μπορούν άμεσα να τεθούν σε λειτουργία, χωρίς να χρειάζεται όπως στο παρελθόν να περάσουν 3 με 4 εβδομάδες λειτουργήσει για πρώτη φορά.

Αρχικά ανάβουμε τη φωτιά με προσάναμμα και λίγα ξύλα. Στο πρώτο άναμμα τυχόν καπνός ή μυρωδιά συνήθως προέρχεται από την βαφή μεταλλικών στοιχείων και εξαλείφεται σταδιακά μέσα σε λίγες ώρες.

Είναι σημαντικό να τηρούμε για το κάθε μοντέλο τις προδιαγραφές χρήσης και συντήρησης όπως τις ορίζει ο κατασκευαστής.

Η επιλογή του ενεργειακού τζακιού είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ένα κακώς κατασκευασμένο ενεργειακό τζάκι έχει μεγάλη διαφορά στην απόδοση από ένα καλό ενεργειακό τζάκι.

Γι’ αυτό και πρέπει να απευθυνόμαστε πάντα σε αξιόπιστες εταιρείες που παρέχουν εγγύηση αγοράς, λειτουργίας και συντήρησης για να είμαστε βέβαιοι πως θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες: starfire.gr