Εισαγγελική παρέμβαση για την εκροή υγρών από την αναπλασμένη χωματερή του Δερβενίου, σε ρέμα της Ευκαρπίας, ζήτησε ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την υπόθεση επιβλήθηκε ήδη πρόστιμο στον Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης.

Τη σταθερή στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της δημιουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία και υπέρ των κατοίκων που αντιδρούν στην κατασκευή του, επανέλαβε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τμήματος αυτοδιοίκησης του κόμματος, Θωμάς Μπιτζάς.

Τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ήταν η επιδιωκόμενη κατασκευή ενός τεράστιου έργου από το οποίο θα προκύψει μεγάλο κόστος λειτουργίας και συντήρησης και το γεγονός ότι, όπως είπε, δεν εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό.

Με αφορμή τις σχετικές αναφορές του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, σχολίασε πως ο δήμαρχος δεν καταθέτει επιχειρήματα, αλλά απειλεί και καλεί τους εισαγγελείς και τις δυνάμεις της τάξης να λύσουν κοινωνικά προβλήματα.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, στις 18 Φεβρουαρίου, αναμένεται η εκδίκαση των πρώτων υποθέσεων κατοίκων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την κατάληψη στο χώρο κατασκευής του ΣΜΑ στην Ευκαρπία.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η βουλευτής του κόμματος Χαρά Καφαντάρη υπογράμμισε την ανάγκη παρεμβάσεων σε τέσσερα επίπεδα:

– Το πρώτο, όπως είπε, αφορά την κατοικία, την επιχείρηση, την υπηρεσία και το δήμο για τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση.

– Το δεύτερο εμπλέκει τους μεγάλους δήμους για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης (όπως τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, οι μονάδες επεξεργασίας και οι σταθμοί μεταφόρτωσης).

– Το τρίτο προβλέπει τη λειτουργία δικτύου αποκεντρωμένων χώρων ασφαλούς διάθεσης σκουπιδιών ή μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών σε επίπεδο περιφέρειας.

– Το τέταρτο θα αφορά την διαχείριση επικίνδυνων και υγειονομικών αποβλήτων σε διαπεριφερειακή κλίμακα.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Καφαντάρη επισήμανε την αντίθεση του κόμματος σε πρακτικές καύσης σύμμεικτων σκουπιδιών με πρώτη ύλη κυρίως το χαρτί και το πλαστικό τα οποία, όπως είπε, μπορούν να οδηγηθούν στην ανακύκλωση, αλλά αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται να προωθούνται στην καύση, λόγω της μεγάλης τους θερμαντικής απόδοσης, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων που ενεργοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων.