Με εντολή του Εισαγγελέα Χανίων πραγματοποιήθηκε επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ τα μεσάνυχτα στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς Χανίων, με τους 60 κρατούμενους να βρίσκονται πλέον στους χώρους κράτησης τους.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Στρατηγός Κωσταντίνος Λαγουδάκης, η επιχείρηση αφορούσε στο να επέλθει η τάξη μετά τη στάση στην οποία προχώρησαν εξήντα κρατούμενοι ακτίνας πτέρυγας των φυλακών. Η στάση των κρατουμένων οργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τους κρατούμενους να αρνούνται να περάσουν στα κελιά τους και αργά το βράδυ να σημειώνονται φθορές στους χώρους της ακτίνας πτέρυγας. Μετά από ολονύκτιες προσπάθειες των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων η κατάσταση ηρέμησε, γεγονός που διήρκεσε μέχρι την Κυριακή νωρίς το μεσημέρι οπότε και οι ίδιοι κρατούμενοι εκ νέου προχώρησαν σε στάση κατά την οποία υπήρξαν και πάλι φθορές στους χώρους.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας μετέβη στο Κατάστημα Κράτησης σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να πεισθούν οι κρατούμενοι να επικρατήσει ηρεμία. Αιτήματα των κρατουμένων για τα οποία ζητούσαν να δοθεί άμεσα λύση αλλά και η επιμονή τους να μην εισέλθουν στα κελιά τους, οδήγησαν στην απόφαση μετά από σύσκεψη των αρμοδίων για επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Μέλημα τόσο του Εισαγγελέα όσο και του Στρατηγού Λαγουδάκη σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης, ήταν όπως είπε ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Ταξίαρχος Γεώργιος Λιμπινάκης να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την επέμβαση. «Μόλις εισήλθαν οι δυνάμεις μέσα στην Ακτίνα Πτέρυγας, οι κρατούμενοι μπήκαν μέσα στα κελιά τους και επανήλθε η τάξη μέσα σε 20 λεπτά», ανέφερε ο κ. Λαγουδάκης τονίζοντας πως τα αιτήματα που έχουν οι κρατούμενοι θα δοθούν σήμερα Δευτέρα γραπτώς στον Εισαγγελέα. «Αιτήματα που αφορούν στο φαγητό, στις συνθήκες διαβίωσης και άλλα θέματα που τους απασχολούν», είπε ο στρατηγός.

Όπως δήλωσε ο Ταξίαρχος κ. Λιμπινάκης, «σε ό,τι αφορά στις φθορές ο εισαγγελέας ζήτησε προανάκριση, πλήρη έλεγχο των κελιών ενώ θα ασκηθούν και διώξεις στους υπαίτιους ζημιών και φθορών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εντός ημερών οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι του Καταστήματος Κράτησης της Αγιάς Χανίων θα ζητήσουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει και δικά τους αιτήματα σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων, που είναι ελλιπής σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες των Φυλακών της Αγιάς και τον αριθμό των κρατουμένων.