Σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού θα ήθελαν να γυρίσουν στην Ελλάδα

Σημαντικότεροι λόγοι η ποιότητα ζωής αλλά και η επιθυμία να είναι κοντά στις οικογένειές τους


ΕΛΛΑΔΑ
1:29
19/03/2019
Σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού θα ήθελαν να γυρίσουν στην Ελλάδα
11
loading

Σχεδόν έξι στους δέκα (το 58%) Έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όσον αφορά τους λόγους επιστροφής, οι περισσότεροι (το 70%) αναφέρουν την ποιότητα ζωής, καθώς και την επιθυμία να είναι κοντά στις οικογένειές τους (42%). Οι προϋποθέσεις που, όπως λένε, θα διευκόλυναν την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σχετίζονται με την αύξηση των αποδοχών τους (44%) και με την εύρεση εργασίας στον τομέα της ειδίκευσης τους στη χώρα μας (36%).

Αυτά προκύπτουν, σύμφωνα με το Εθνικό κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), από τα προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας για την καταγραφή των αναγκών, των δεξιοτήτων και των προθέσεων των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΕΚΤ "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας", στόχος της οποίας είναι η δικτύωση των Ελλήνων επιστημόνων παγκοσμίως και η σύνδεση τους με την ελληνική οικονομία.

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται μία ψηφιακή πλατφόρμα (knowledgebridges.gr), μέσω της οποίας παρέχονται στοχευμένες υπηρεσίες στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού και ενισχύεται η ανάπτυξη δυναμικών δεσμών με το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Μέχρι σήμερα σε αυτήν έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 1.200 Έλληνες από 40 χώρες.

Αναφορικά με την πρόθεση της διασύνδεσής τους με την Ελλάδα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό (86%) ενδιαφέρεται για δράσεις που αφορούν τη μεταφορά καλών πρακτικών, γνώσης και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Επίσης, το 84% ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, το 80% ενδιαφέρεται να συνεργαστεί σε δράσεις με αντικείμενο την έρευνα & ανάπτυξη, ενώ ακολουθούν η πρόσβαση σε προγράμματα κινητικότητας επιστημόνων (75%), η ανάληψη/ανάθεση εργασιών σε ελληνικές εταιρείες/φορείς/οργανισμούς (71%) και η συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία προϊόντων ή/και εργασιών (70%).

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας", σύμφωνα με το ΕΚΤ, στα μέσα Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένας νέος θεσμός, που αυτές τις ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή, για την επιβράβευση των δικτυώσεων των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού με την ελληνική οικονομία και το σύστημα έρευνας και καινοτομίας.

Με βάση εξάλλου τα αποτελέσματα που προέκυψαν από έρευνες του ΕΚΤ, σε σύνολο 2.697 ωφελούμενων υποτρόφων, ο ένας στους πέντε (το 20%) επέστρεψε από το εξωτερικό, όπου διέμενε τα τελευταία πέντε έτη για επαγγελματική απασχόληση και σπουδές. Επίσης για το 39% των ωφελούμενων υποτρόφων που αναζητούσαν εργασία στο εξωτερικό, λειτούργησαν ανασταλτικά στην προοπτική μετεγκατάστασης τους μια σειρά από δράσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές που χρηματοδοτεί το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φυγής του ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Μια ακόμη σχετική δράση του ΕΚΤ είναι η παρακολούθηση της σταδιοδρομίας των νέων επιστημόνων μετά τη λήψη του διδακτορικού τους. To EKT διερευνά την κινητικότητα των νέων διδακτόρων, αξιοποιώντας τα στοιχεία του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών και συσχετίζοντας τα με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.

Η επεξεργασία αυτών των στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, για τους διδάκτορες στους οποίους απονεμήθηκε ο διδακτορικός τίτλος σπουδών κατά τα έτη 2002, 2007 και 2012, καταγράφεται κινητικότητα προς το εξωτερικό, η οποία εντείνεται τα έτη 2011 έως 2014. Αντίθετα, παρατηρείται μικρή υποχώρηση της «εξόδου» τους κατά τα τελευταία έτη

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Παρατηρω οτι αρκετοι

  απο τους σχολιαστες ζουν στο εξωτερικο!!!!!!!!!
  Αφου τα ειχαν κανει ολα τελεια οι προηγουμενοι γιατι εφυγαν?
  Αλλα βεβαια ψηφιζουν τους χειροτερους για την χωρα
  και μετα την κανουν απο το Ελαδισταν και πανε αλλου να ζησουν !
  Ετσι και τωρα θελουν να μας φερουν πισω τον χειροτερο ολων των εποχων
  για να παραμεινει η Ελλαδα τριτοκοσμικη οπως τηνπαρεδωσαν το 2015
  και οι ιδιοι να μας κουνανε το δαχτυλο απο το εξωτερικο!
  Αν ψηφιζεις δεξια να ερθεις εδω αν εισαι μαγκας και πατριωτης και να υποστεις τις συνεπειες της ψηφου σου !
  αλλιως καλυτερα να σωπασεις
  (για να μη πω καποια αλλη συνωνυμη )

  1. avatar Καί

   Ποιος σού είπε εσένα τόν φωστήρα ότι όσοι είμαστε έξω φύγαμε με το πού έγιναν τά πράγματα οικονομικά χειρότερα. Το έξω είναι δύσκολα παρά τό μένω στην Ελλάδα. Έλα σε άλλες χώρες της Ευρώπης καί κορόιδεψε, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου ή κοροϊδία πιάνει τόπο και γι'αυτό έχει πάει πάτο. Το να στήσεις την οποία κομπίνα στην Ελλάδα την στήνεις ανά πάσα στιγμή, μην μιλήσω για την άλλη πλευρά πού διακατέχεται καί συντηρεί κάτι χιλιάδες καρακλοκενταυρους ενώ ούτε οι μισοί δεν χρειάζονται. Αλλά αυτό είναι τό κόμπλεξ να κατηγορούν κάποιοι τούς Έλληνες πού μπορούν καί διαπρέπουν στο εξωτερικό.
   Αλλά ας προσπαθήσει κάποιος πονηριδης από όλους αυτούς πού κατηγορούν να ορθοποδήσει με την κοροϊδία σέ άλλη χώρα εκτός Ελλάδας.

 2. avatar Αν βγει η ΝΔ

  καλυτερα να μεινετε εκει που είστε
  Ειναι τοσο αχρηστοι που θα ξαναχρεοκοπησουν την χωρα
  Με το που βγει ο Κουλης θα φυγουμε
  ολοι!

 3. avatar Hector1955

  Δεν ισχύει αυτό που γράφετε και όλοι το γνωρίζουμε καλά. Στο εξωτερικό, μπορείς να βρεις σχετικά εύκολα τη δουλειά που σου πάει, υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης αν είσαι καλός, οι αμοιβές είναι ικανοποιητικές, το κοινωνικό κράτος οργανωμένο, οι άνθρωποι πιο σωστοί από εμάς και επιπλέον δεν υπάρχει αυτή η γκρίνια και η κατάθλιψη που υπάρχει στην Ελλάδα. Εδώ είναι καλά να έρθεις για διακοπές και να ξοδέψεις τα λεφτά σου.

 4. avatar ναι μεν αλλα

  ΅Εκείνοι θα ήθελαν μεν, ...αλλά ρωτουν αν τα ντόπια πολιτικά προοδευτικά τσιράκια τους θέλουν πίσω;

 5. avatar jasmine

  Aφηστε τις πλουσιοπάροχα δουλειές σας κι ελάτε στο Ελλαδιστάν να γίνετε γκαρσονια

 6. avatar Πίσω?

  Με τίποτα, Αμβούργο καί πάλι Αμβούργο.

 7. avatar Θωμας2

  Και να έρθουν εδώ για να γίνουν επαγγελματίες άνεργοι;

 8. avatar Stateless

  Τα πρώτα 5 με 10 χρόνια επιθυμείς να γυρίσεις, αλλά με το που πας διακοπές Ελλάδα και καταλαβαίνεις ότι είσαι το ίδιο ξένος με εκεί που έχεις πάει, τότε σου περνάει η ιδέα.
  Μια άλλη παράμετρος είναι και τα παιδιά. Με τίποτα δεν θέλουν να αφήσουν το τόπο που γεννήθηκαν και τους φίλους τους. Ειδικά ο μεγάλος μου που δεν θέλει να πάει και φαντάρος...........
  Άρα μένεις έξω μέχρι νεωτέρας!
  Εντάξει το άρθρο μιλάει για επιστήμονες που σίγουρα έχει διαφορά με εμάς τους "μη".

 9. avatar Οποίος θέλει να γυρίσει ας γυρίσει εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι καλυτερη

  Να μη κλαίγονται. Να μείνει εξωτερικός οποίος του αρέσει το εξωτερικό πραγματικά.

 10. avatar Άγαμοι θυται

  Όλοι η σχεδόν όλοι θέλουμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα αλλα με της σημερινές συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα το βλέπω «όνειρο θερινής νυχτός» ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει