Την πρώτη της συνάντηση είχε η ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, για να συζητήσουν τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού των τριών χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας και Υδάτων, στην Ιερουσαλήμ, επικεντρώθηκαν στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου, που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και στη συνέχεια με την Ελλάδα, με απώτερο σκοπό τη διασύνδεση του δικτύου με την Ευρώπη.

Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «ουσιαστικές» και «πολύ πρακτικές» στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου, η δε ομάδα εργασίας συζήτησε και άλλα πεδία πιθανής συνεργασίας στον τομέα του ηλεκτρισμού μεταξύ των τριών χωρών.

Η συνάντηση στο Ισραήλ αποτελεί συνέχεια των τριμερών διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στη Λευκωσία τον περασμένο μήνα, μεταξύ του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας και Υδάτων Ούζι Λάνταου, του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νεοκλή Συλικιώτη και του Έλληνα υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκη Παπαγεωργίου.

Οι τρεις πλευρές έχουν αποφασίσει τη σύσταση κοινών ομάδων εργασίας, προκειμένου να εξετάσουν την τριμερή ενεργειακή συνεργασία στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Η πρώτη συνάντηση της ομάδας ηλεκτρισμού πραγματοποιήθηκε χτες, η δε ομάδα εργασίας για το φυσικό αέριο αναμένεται να συναντηθεί στις αρχές του 2013.

Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο θα έχει μήκος 330 χιλιομέτρων και θα τοποθετηθεί σε βάθος 2.300 μέτρων, θα επιτρέπει δε την αμοιβαία μεταφορά 2000 Μεγαβάτ, σε ένα έργο χωρίς προηγούμενο ως προς την εμβέλειά του, αναφέρει η ισραηλινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ως τώρα διατυπωθείσες προτάσεις, άλλο ένα καλώδιο θα συνδέσει τα δίκτυα της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης. Η ελληνοκυπριακή διασύνδεση θα έχει μήκος 1.190 χιλιομέτρων και τελικά θα συνδέσει την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ευρώπη. Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης γι’ αυτό το σκέλος του έργου.

Ο δρ. Λάνταου τόνισε κατά τη χτεσινή συνάντηση ότι «η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων θα παρέχει ασφάλεια και αμοιβαία κάλυψη στις αγορές ηλεκτρισμού των τριών κρατών» και υπογράμμισε ότι «το έργο έχει μεγάλες πολιτικές προοπτικές και κοινά οικονομικά οφέλη».