Για την «αναγκαιότητα να υπάρξει ένα ουσιαστικά αριστερό μέτωπο που θα έρχεται σε ρήξη με τη “θηλιά” που μας έχουν βάλει και για το οποίο ευθύνεται κυρίως η Ε.Ε.», μίλησε ο πανεπιστημιακός και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις τελευταίες εκλογές, Γιώργος Ρούσσης, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Από την κρίση στην επανάσταση».

«Επεδίωξα με το βιβλίο να συμβάλω στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα οδηγήσει σε μια επανάσταση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρούσσης, πριν λάβουν το λόγο για να παρουσιάσουν το βιβλίο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, Αλέκος Αλαβάνος, το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Άγγελος Χάγιος και ο μουσικοσυνθέτης Διονύσης Τσακνής.

«Φτάνουν πια για την αριστερά οι χαμένες ευκαιρίες. Υπάρχει μια δυνατότητα όλοι μαζί αν κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια μπορούμε να καταφέρουμε κάτι σημαντικό και μεγάλο για τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ σημείωσε ότι «δεν θα ιδρύσουμε κάποιο κόμμα» και ότι «δεν θα διαμορφώσουμε κάποιο μέτωπο από κάποια παρουσίαση βιβλίου».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η συζήτηση με αφορμή το βιβλίο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την αριστερά στο σύνολό της και τις προοπτικές της «και ιδιαίτερα για την ανάγκη να ανοίξει πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος -και όχι διάλογος κωφών- ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς με στόχο την κοινή δράση και τη συμπόρευσή τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι «και άγρια πνευματική κρίση, κρίση ιδεών». Επίσης, είπε ότι η λύση για την κρίση δεν είναι ούτε η θέση για «πάση θυσία» παραμονή στην Ευρωζώνη ούτε η ιδέα ότι «μπορούμε να σκίσουμε το μνημόνιο, μένοντας στην Ευρωζώνη». «Αν θέλεις να κάνεις κάτι αυτό είναι να “ξεσκίσεις” τις δυνάμεις που έχουν επιβάλει αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Για βιβλίο που «ανοίγει συζήτηση» για τις διεργασίες στην Αριστερά, έκανε λόγο ο κ. Χάγιος και πρόσθεσε ότι «συμβάλει στη συζήτηση για τη διαμόρφωση σε αυτή την κρίσιμη εποχή, ενός επαναστατικού σχεδίου ανατροπής της αιτίας αυτής της βάρβαρης επίθεσης που προκαλεί κοινωνική και οικονομική καταστροφή». Επιπλέον, επεσήμανε ότι η αριστερά ποτέ δεν ήταν ενιαία και πως «το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο συσχετισμός και να ηγεμονεύσουν οι επαναστατικές τάσεις».

«Η συμβολή του βιβλίου σε ένα διάλογο που θα απαντά στα ερωτήματα τι να κάνουμε ή να μην ξανακάνουμε θα φανεί στο άμεσο μέλλον και αφορά και στη σφαίρα της πολιτικής», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακνής.