Την εθνική οδό Κέρκυρας-Παλαιοκαστρίτσας, στο ύψος των Αλυκών, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, απέκλεισαν σήμερα κάτοικοι της Λευκίμμης. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την πιθανή αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας, μετά από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χρηματοδοτήσεων που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Σύνδεσμο Καθαριότητας και τον Δήμο Κέρκυρας, σύμφωνα με το οποίο εάν ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης δεν λειτουργήσει την 1η Μαρτίου, τότε θα γίνει η δημοσιονομική διόρθωση 100% της συνεισφοράς του Ταμείου Συνοχής, ύψους 4,7 εκατ. ευρώ.

Οι κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας, υψώνοντας πανό, ζήτησαν να δουν τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, προκειμένου να αποτρέψουν την πιθανή αδειοδότηση εκ μέρους της Περιφέρειας για τον ΧΥΤΥ, όμως ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος δεν δέχθηκε να τους συναντήσει και τους διεμήνυσε πως «θέλει πρώτα να μελετήσει το χθεσινό εξώδικο που του κοινοποίησε ο Σύλλογος Αλεύχιμον». Στο εξώδικο υποστηρίζεται ότι «αφενός έχουν καταπατηθεί οι όροι χορήγησης της προσωρινής άδειας με δικαστική απόφαση, αφετέρου θα αποτελέσει ποινικό αδίκημα αν δοθεί άδεια μόνιμης λειτουργίας στον ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας, αν δεν έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα ζητήματα που εντόπισε ο έλεγχος των συναρμόδιων κλιμακίων, τέλος Δεκεμβρίου, όπως περιγράφονται στο σχετικό πόρισμα».

Στο σημείο της κινητοποίησης βρέθηκαν σήμερα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ σημειώνεται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης, 19 Φεβρουαρίου, στον δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ο οποίος δεν φυλάσσεται πλέον από αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, άγνωστοι προκάλεσαν δολιοφθορές σε στύλους της ΔΕΗ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, παρουσίασε ένα νέο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, Σύμφωνα με τον κ. Νικολούζο, το σχέδιο «αφορά την αγορά οικοπέδου, έκτασης 52 στρεμμάτων, δίπλα ακριβώς από τον υπάρχον ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, προκειμένου εκεί να κατασκευαστεί νέος ΧΥΤΥ που θα δεχθεί τα υπολείμματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, αλλά και ουσιαστική εγκατάλειψη της λύσης μεταφοράς δεματοποιημένων απορριμμάτων στη Λευκίμμη».

Για την αγορά του οικοπέδου των 52 στρεμμάτων, ο δήμαρχος Κέρκυρας υπέγραψε χθες προσύμφωνο αγοράς με τον ιδιώτη κάτοχο, ενώ η αγορά αναμένεται να φτάσει περίπου τις 350.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Νικολούζος ζήτησε από τον κ. Γαλιατσάτο να δώσει την αδειοδότηση που έχει ζητήσει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, προκειμένου να «γλιτώσει» ο Δήμος Κέρκυρας το πρόστιμο των 4,7 εκατ. ευρώ, το οποίο από την 1η Μαρτίου θα επιβληθεί από την ΕΕ, υποστηρίζοντας πως «εφόσον η εγκατάσταση πάρει την άδεια αυτή και, καθώς έχει ήδη σκουπίδια εντός, θεωρείται πως λειτουργεί και δεν θα επιβληθούν οι κυρώσεις».