Ο ποταμός Αξιός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τη Μακεδονία και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων, μετά τον Έβρο. Πηγάζει από το όρος Σκάρδος κι χύνεται στον Θερμαϊκό κόλπο. Το όνομά του στην αρχαιότητα ήταν Άξιος ή Αξειός και Ναξειός. Η λέξη Αξιός έχει μακεδονική ρίζα από το αξός που σημαίνει δάσος ή ύλη και πραγματικά οι όχθες του Αξιού είναι δασώδεις.

Το δέλτα του ποταμού κατά την αρχαιότητα βρισκόταν περίπου 10 χλμ βορειοανατολικότερα από το σημερινό. Στην περιοχή που εκβάλει ο Αξιός σχηματίζεται ένα δέλτα έκτασης 22.000 στρέμματα. Στην ευρύτερη περιοχή εκβάλλουν και οι ποταμοί Λουδίας, Αλιάκμονας και Γαλλικός και μαζί με τις αλυκές Κίτρους δημιουργούν έναν υδροβιότοπο μεγάλης έκτασης και σημασίας, ο οποίος προστατεύεται από τις συνθήκες Ράμσαρ και Βέρνης.

Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικοί πληθυσμοί υδρόβιων πτηνών όπως ερωδιοί, χαλκόκοτες, νεροχελίδονα. Μαζί με τα είδη που καταφθάνουν την εποχή της μετανάστευσης υπερβαίνουν τα 200. Μεταξύ των ειδών αυτών υπάρχουν και αρπακτικά όπως ο θαλασσαετός, ενώ ορισμένες φορές παρατηρούνται και διάφορα σπάνια για την περιοχή είδη.

Η βόλτα στον Αξιό στον Θερμαϊκό είναι μία μοναδική εμπειρία για τον ταξιδιώτη. Μπορείτε να δείτε τα άγρια άλογα στον Λουδία, καθώς και τις καλύβες των ψαράδων κατά μήκος των εκβολών του. Τόσο τα κτίρια όσο και τα σκάφη των μυδοκαλλιεργητών παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ξεχωριστές, όμως, είναι και οι εικόνες στο ηλιοβασίλεμα.