Ο Ξενώνας Βρεφών των Παιδικών Χωριών SOS στο Μαρούσι, λειτουργεί από το 2008 και χαρίζει καθημερινά χαμόγελα και ελπίδα σε 17 παιδιά. Ποιοι είναι όμως αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτό το έργο;

Άνθρωποι, που παρά την επαγγελματική τους ιδιότητα, κάνουν ένα βήμα παραπάνω και υποκινούμενοι από τη δύναμη της αγάπης και της επιθυμίας για ένα καλύτερο μέλλον παιδιών που δε στάθηκαν ιδιαίτερα τυχερά στην αρχή της ζωής τους.

Η Anytime, το direct κανάλι ασφάλειας αυτοκινήτου της INTERAMERICAN, τις ημέρες των Χριστουγέννων όχι μόνο βρέθηκε κοντά στα παιδιά του Ξενώνα Βρεφών SOS, αλλά δημιουργώντας μια σειρά από βίντεο, παρουσίασε την ομάδα των ανθρώπων που πλαισιώνουν τη δομή και καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα.

Με στόχο να μην περιοριστεί σε μία «ψυχρή» και ουσιαστική χρηματοδότηση, η Anytime πήγε ένα βήμα περαιτέρω ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας του Ξενώνα με τον κόσμο. Μέσα από 5 διαφορετικά videos που μοιράστηκε με τους ακολούθους της στα social media, μας ξεναγεί στην ιστορία αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Ξενώνα Βρεφών των Παιδικών Χωριών SOS με τους ίδιους τους ανθρώπους του πρωταγωνιστές.

Ο Ξενώνας Βρεφών βασιζόμενος αποκλειστικά και μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, έρχεται να καλύψει την αδυναμία του κράτους, να στηρίξει ουσιαστικά τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Το ίδρυμα φιλοξενεί παιδιά που ήταν απαραίτητο να απομακρυνθούν από τις βιολογικές τους οικογένειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κόβουν και τα δεσμά μαζί τους, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που τα παιδιά επιστρέφουν στις βιολογικές τους οικογένειες.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε παιδί να γνωρίζει από που προέρχεται, μόνο έτσι θα μπορέσει να πορευθεί δυναμικά στη ζωή του, να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

H λειτουργία του ξενώνα, με αφετηρία το 2008, ξεκίνησε με τη συνεργασία δυο σωματείων ΕΛΙΖΑ και Παιδικών Χωριών SOS. Όμως, από το 2016 και έπειτα η κυριότητα και η ευθύνη λειτουργίας αυτού, πέρασε αποκλειστικά στα Παιδικά Χωριά SOS.

Τα παιδιά που υποστηρίζονται από τον ξενώνα, απομακρύνθηκαν είτε λόγω κακοποίησης-εγκατάλειψης είτε λόγω αδυναμίας των βιολογικών γονέων να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ανατροφής. Στόχος του ξενώνα, είναι να δημιουργήσει ένα πραγματικά οικείο, ασφαλές και ξέγνοιαστο περιβάλλον για τα παιδιά.

Το έργο του σωματείου είναι εξαιρετικά δύσκολο, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τις οικονομικές δυσχέρειες της εποχής, όμως ό,τι είναι δύσκολο δεν σημαίνει ότι είναι και ακατόρθωτο.

Η Anytime πρώτη, δίνει το παράδειγμα δωρίζοντας 10.000 ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσης και ηλεκτροδότησης του Ξενώνα Βρεφών των Παιδικών Χωριών SOS. Όλοι μπορούμε και οφείλουμε να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί η συλλογική προσπάθεια είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική. Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει διαθέτοντας 2 ευρώ και αφιερώνοντας 2’ από το χρόνο του.

Τα παιδιά είναι το μέλλον, ας χτίσουμε όλοι μαζί το δικό τους.

Αν θέλετε να ξεναγηθείτε και εσείς ψηφιακά στον κόσμο των Παιδικών Χωριών SOS και γνωρίστε από κοντά τους ανθρώπους που φροντίζουν τα παιδιά στα videos που ακολουθούν:

Μία ξενάγηση από καρδιάς