Προετοιμάζονται για τις πιο κρίσιμες αποστολές. Κάνουν διαρκώς ασκήσεις και εκπαιδεύσεις για να συμβάλλουν στις αστυνομικές επιχειρήσεις που χρήζουν το κάλεσμά τους.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί της Ε.Κ.Α.Μ. χθες μετείχαν στην ετήσια Άσκηση Ετοιμότητας Ευρείας Κλίμακας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που έγινε στο πλαίσιο των τακτικών ασκήσεων που πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Στην συγκεκριμένη άσκηση που τιτλοφορείται «Αεροπειρατεία στον Αερολιμένα» πήραν μέρος περίπου 290 άτομα, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη, εκπρόσωποι συναρμόδιων Φορέων, Υπηρεσιών και λοιπών Αρχών Ασφαλείας, ενώ διατέθηκαν για τις ανάγκες της άσκησης από την Αεροπορική Εταιρεία Aegean ένα αεροπλάνο και 70 στελέχη της.

Τι προέβλεπε η άσκηση

Η συγκεκριμένη πραγματική άσκηση αφορούσε στη διαχείριση περιστατικού μείζονος σημασίας και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση αεροπειρατείας σε αεροσκάφος που εκτελούσε επιβατική πτήση με 74 άτομα, 68 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα.

Σκοπός ήταν να δοκιμαστούν τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια, που διασυνδέονται με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκνόμων Ενεργειών κατά της Πολιτικής Αεροπορίας, με κωδική ονομασία «Ίκαρος», το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Ανάγκης Αερολιμένα καθώς και τα ειδικά Σχέδια: Διαχείρισης Κρίσιμων Περιστατικών και Κρίσεων και Διαπραγματεύσεων, με την κωδική ονομασία «Νίκιας» της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, σκοπός της ήταν ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των συστημάτων υποστήριξης, η πραγματοποίηση εξάσκησης του προσωπικού, τόσο του αερολιμένα όσο και των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και η αξιολόγηση του βαθμού ανταπόκρισης, πολυκλαδικής συνεργασίας και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων Φορέων και Υπηρεσιών.

Την άσκηση παρακολούθησαν 150 παρατηρητές, ανώτερα και ανώτατα στελέχη των Αρχών Ασφαλείας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του Αερολιμένα, της αεροπορικής κοινότητας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.