Παλμός και συνθήματα, πάθος και ένταση, αλλά και επεισόδια, χημικά και τραυματισμοί σημάδεψαν το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με συμμετοχή πολιτών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι κατέβηκαν στην Αθήνα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αναγνώριση της πΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν από το πρωί στο κέντρο της πόλης, κρατώντας σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα για τη Μακεδονία και στέλνοντας το βροντερό μήνυμά τους κατά της Συμφωνίας.

Καθώς ολοένα και μεγαλύτερο πλήθος συγκεντρωνόταν στο Σύνταγμα, η ειρηνική διαδήλωση στιγματίστηκε από επεισόδια, που ξεκίνησαν στα σκαλιά μπροστά στη Βουλή. Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό φραγμό, και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική από καπνογόνα και δακρυγόνα και πολλοί από τους διαδηλωτές να ασφυκτιούν.

Η ένταση αυτή και η αντίδραση της Αστυνομίας αποτέλεσαν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι έριξε χημικά για να διαλύσει τη συγκέντρωση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει πως θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα συνέβησαν. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έκανε λόγο για ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής, που έδωσαν και πάλι τον τόνο στο συλλαλητήριο, και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δε βρίσκει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν.

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, ενώ οι αρχές κατεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 60.000. Έγιναν επτά συλλήψεις και τουλάχιστον 25 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Επίθεση δέχτηκαν και πέντε φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων ο ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

 

 Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιάννης Κέμμος / Intime/ Eurokinissi