Συνάντηση με φορείς που εμπλέκονται στη διακίνηση μερίδων τροφίμων ή στην παραγωγή / διάθεση γευμάτων μέσω συσσιτίων είχε ο ΕΦΕΤ, με σκοπό την εξασφάλιση της παροχής ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων στους πολίτες που απευθύνονται λόγω ανάγκης σε συσσίτια.

Παρόντες στην ενημέρωση ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΕΤ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, εκπρόσωποι κοινωνικών υπηρεσιών ΟΤΑ και εποπτευομένων νομικών προσώπων τους, ενοριών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών κ.ά.

Ο ΕΦΕΤ επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό τη διασφάλιση της υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των παρεχομένων τροφίμων ή γευμάτων.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν προτάσεις με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των παρεχομένων τροφίμων στα συσσίτια.

Στις συγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνονται:

– Η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για εθελοντές – χειριστές τροφίμων και υπεύθυνους σε συσσίτια απόρων από εθελοντές εκπαιδευτές, εγγεγραμμένους στα Μητρώα Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ. Για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης έχει ήδη παραχθεί στοχευμένο εκπαιδευτικό υλικό από τον ΕΦΕΤ που διενεμήθηκε στους παριστάμενους.

– Η συνδρομή του ΕΦΕΤ στο σχεδιασμό διατροφικών οδηγιών (π.χ. μενού) που να καλύπτουν τις ελάχιστες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά των ανθρώπων που σιτίζονται στα συσσίτια.

Τέλος, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής τροφίμων καθώς και παραγωγής και διάθεσης μαγειρεμένων γευμάτων.