Την εμπειρία του ταξιδιού τους προς τη Λωρίδα της Γάζας –από την κινηματογραφικού τύπου αναχώρησή τους από την Ελλάδα, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί, μέχρι τη σύλληψή τους από τους Ισραηλινούς και τελικά την επιστροφή τους στην Αθήνα– διηγήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής, που επέβαιναν στο ιστιοφόρο «Εστέλ» («Estelle»).

«Ξέραμε ότι για πολλούς ανθρώπους είναι παράδοξο να ενεργείς για κάτι που βρίσκεται μακριά σου, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα σου. Θεωρούμε, όμως, ότι η κρίση που είναι παγκόσμια δεν μπορεί με κανένα τρόπο να βάλει σε υποδεέστερη μοίρα αξίες οικουμενικές. Όταν στη Λωρίδα της Γάζας συμβαίνει το αποτρόπαιο έγκλημα ένας λαός να μην μπορεί να μπει και να βγει ελεύθερα στη χώρα του ή να προσεγγίσει το λιμάνι του, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι», εξήγησε ο συντονιστής της αποστολής, Βαγγέλης Πισσίας, αναφερόμενος στα κίνητρα της συμμετοχής της ελληνικής ομάδας στο εγχείρημα υποστήριξης των «ελεύθερων πολιορκημένων» Παλαιστινίων.

Το ιστιοφόρο «Εστέλ» απέπλευσε πριν από δύο μήνες από τη Σουηδία και κατά τη διαδρομή του σταμάτησε σε 12 ευρωπαϊκά λιμάνια. Στόχος του ήταν να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Στο πλοίο επέβαιναν 30 πολίτες από την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ. Μεταξύ των επιβατών ήταν πέντε κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι: Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας), ένας βουλευτής από τη Σουηδία, ένας από τη Νορβηγία και ένας από την Ισπανία. Οι πέντε Έλληνες (εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο συντονιστής Βαγγέλης Πισσίας, και τα μέλη της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», Μιχάλης Τικτόπουλος και Λουκάς Σταμέλλος) επιβιβάστηκαν εν πλω σε διεθνή ύδατα, 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης.

«Πολλά από τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής ταξίδεψαν στην Ελλάδα προκειμένου να επιβιβαστούν στο ιστιοφόρο. Έπρεπε όμως να πάρουμε τα μέτρα μας για να “εξαφανιστούν” οι άνθρωποι αυτοί από την Αθήνα και να επιβιβαστούν τελικά στο πλοίο, ώστε να μην παρεμποδιστούν από το Λιμενικό. Διαμορφώθηκε ένα σχέδιο που θυμίζει κινηματογραφική ταινία», επισήμανε ο Μ. Τικτόπουλος.

Το ταξίδι διήρκεσε πέντε ημέρες και διακόπηκε το περασμένο Σάββατο, όταν το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό ανέκοψε την πορεία του «Εστέλ», σε διεθνή ύδατα και απόσταση 35 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το πλοίο, συνέλαβε τους επιβαίνοντες και κατέσχεσε την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Μας απήγαγαν μασκοφόροι. Καταλήξαμε στην Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ του υπουργείου Εσωτερικών, που ασχολείται με τους λαθρομετανάστες. Ζήσαμε κάποιες ώρες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του αεροδρομίου», διηγήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Διαμαντόπουλος. Σε ερώτηση, εάν αισθάνθηκε φόβο κατά τη σύλληψη της αποστολής, ο ίδιος εξομολογήθηκε: «Αν κάποιος δεν φοβάται, είναι επικίνδυνο. Το θέμα είναι ότι, όταν αισθάνεσαι ότι αγωνίζεσαι για κάτι που το θεωρείς δίκαιο, τότε αυτό υπερνικά το φόβο».

Ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Κοδέλας, κατήγγειλε ότι οι Ισραηλινοί τούς απαγόρευσαν οποιαδήποτε επαφή με δικηγόρους και την πρεσβεία, έως ότου τελειώσουν οι ανακρίσεις. «Επίσης, έδειξαν ότι φοβούνται την αλήθεια. Αυτό φάνηκε από την προσπάθειά τους να μας κατασχέσουν οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό είχαμε. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν από τους ανθρώπους τη μνήμη, ούτε να σταματήσουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της αξιοπρέπειας που μετέφερε το “Εστέλ”», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο κ. Κοδέλας χαρακτήρισε την απόφασή του να συμμετάσχει στην αποστολή «κατεξοχήν πολιτική απόφαση». «Ένιωθα υποχρεωμένος να μεταφέρω το μήνυμα της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού που αγωνίζεται ενάντια στην εξόντωσή του. Επίσης, θέλησα να αξιοποιήσω τη βουλευτική μου ιδιότητα και ό,τι αυτή σήμαινε για την ασφάλεια του πληρώματος».

Σημειώνεται ότι το πλοίο βρίσκεται ακόμα στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, όπου οδηγήθηκε το Σάββατο. Όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής έχουν αφεθεί ελεύθερα και προωθούνται προς τις χώρες τους (οι πέντε Έλληνες επέστρεψαν στην Αθήνα την Κυριακή). Δύο μέλη της σουηδικής αποστολής επιστρέφουν σήμερα, στις 6.20 μ.μ. τοπική ώρα στη Στοκχόλμη. Οι τρεις Ισραηλινοί βρίσκονται εκτός φυλακής, αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό.