Το αιματηρό μακελειό με την τσιγγάνικη βεντέτα στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν ο χώρος δεν ήταν «ξέφραγο αμπέλι».

Η Ελληνική Αστυνομία είχε εντοπίσει ύστερα από εκτεταμένες αυτοψίες όλα τα κενά στην ασφάλεια του δικαστικού χώρου και είχε συντάξει μάλιστα και ειδική έκθεση προτείνοντας τα μέτρα που έπρεπε να παρθούν.

Το έγγραφο αυτό που αποκαλύπτει ο Τύπος της Κυριακής, είχε αποσταλεί τον Σεπτέμβριο του 2011 στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο δεν ελήφθη κανένα απολύτως μέτρο.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό και την αυτοψία που έκαναν οι αστυνομικοί, στην περίμετρο των δικαστηρίων διαπιστώθηκαν τρύπες στην περίφραξη οι οποίες όμως δεν έκλεισαν ποτέ.

Επιπλέον οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τα δύο φύλλα της σιδερένιας κεντρικής θύρας εισόδου, που βρίσκεται στο κεντρικό φυλάκιο απ’ όπου εισέρχονται τα αυτοκίνητα, ανοίγουν χειροκίνητα και προτάθηκε η λειτουργία τους να γίνεται ηλεκτρικά ελεγχόμενη.

Το πιο εξωφρενικό όμως από όλα είναι ότι διαπιστώθηκε πως οι κλειδαριές των περιμετρικών εισόδων ήταν ψεύτικες και προτάθηκε να ενισχυθούν με λουκέτα ασφαλείας.