Ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019 και την αύξηση του περιβαλλοντικού τέλους πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η καμπάνια γίνεται στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας «Νοιαζόμαστε Σήμερα–Ζούμε Καλύτερα Αύριο», σε συνεργασία με εννέα αλυσίδες σουπερμάρκετ-λιανεμπορίου (ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Θανόπουλος, Μασούτης, MyMarket, Ok!Anytime Market, Praktiker, Σκλαβενίτης, Χαλκιαδάκης), που συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2018 και τον Ιανουάριο του 2019, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση του κοινού, μέσω διάφορων εργαλείων που δημιούργησε το ΙΕΛΚΑ, με την υποστήριξη της Ste.Ma. Consulting.

Συγκεκριμένα:

  • Διανομή ειδικού φυλλαδίου με 24 απλές ερωτήσεις και απαντήσεις για την εφαρμογή του νόμου 4496/2017 σε πάνω από 1.500 καταστήματα σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα.
  • Καταχωρήσεις με την αντίστοιχη πληροφόρηση σε φυλλάδια προσφορών και λοιπά έντυπα.
  • Ανάρτηση ενημερωτικής αφίσας ενημέρωσης για τη νομοθεσία και προώθηση της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας σε πολλά καταστήματα σουπερμάρκετ.
  • Αξιοποίηση του διαδικτύου και των social media.

Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας είναι η προετοιμασία του κοινού για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και η εκπαίδευση των καταναλωτών σε εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά των προϊόντων (χρήση επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα αποτελέσματα της εφαρμογής της νομοθεσίας, μέχρι σήμερα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους πρώτους μήνες εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, αλλά καταδεικνύουν ότι χρειάζεται περαιτέρω οργανωμένη προσπάθεια, για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Το ΙΕΛΚΑ επισημαίνει ότι, σε σχέση με το κανάλι των σουπερμάρκετ, η εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, «τα στοιχεία καταγράφουν το 2018 μία μείωση της τάξης του 75-80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με το 2017, ενώ εκτιμάται ότι, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης, τότε το 2018 θα διατεθούν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο σακούλες λιγότερες σε σχέση με το 2017».

Με βάση τις μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη διάθεση εκτός των σουπερμάρκετ, ακόμα και στο βέλτιστο σενάριο της μείωσης κατά 65%, οδηγεί σε κατανάλωση περίπου 130-135 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος.

«Αν και η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεν αξιολογείται ως επαρκής, καθώς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα “που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019″» σημειώνει το ΙΕΛΚΑ.