Κέντρο αποκατάστασης κοσμοναυτών έχει τις δυνατότητες να καταστεί η Κρήτη, λόγω του κατάλληλου κλίματος και των υποδομών που διαθέτει, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος κοσμοναύτης Oleg Artemyev, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του Ρώσου κοσμοναύτη στην Κρήτη, καθώς είναι ο έβδομος που επισκέπτεται το νησί, σε συνέχεια των προγραμμάτων αποκατάστασης κοσμοναυτών, που ξεκίνησαν το 2015, υπό το συντονισμό του Έλληνα δημοσιογράφου στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού.

Ο κ. Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τον Ρώσο κοσμοναύτη, την οικογένεια του, αλλά και την επιστημονική ομάδα αποκατάστασης, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κρήτη το γεγονός ότι Ρώσοι κοσμοναύτες -τα τελευταία χρόνια- επιλέγουν την Κρήτη για τη φυσική και ιατρική αποκατάσταση της υγείας τους μετά από πολύμηνη παραμονή στο διάστημα.

«Η παρουσία του έβδομου κοσμοναύτη που επιλέγει την Κρήτη για να ακολουθήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης δείχνει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες που προσφέρονται στο νησί και είναι μία μεγάλη προβολή για την Κρήτη, την Ελλάδα. Από την παρουσία των Ρώσων κοσμοναυτών στην Κρήτη, το νησί μας μόνο οφέλη μπορεί να έχει» σημείωσε ο περιφερειάρχης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση της Περιφέρειας, «ο Ρώσος κοσμοναύτης επέστρεψε από τη δεύτερη διαστημική πτήση του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 5 Οκτωβρίου 2018. Μετά από το πρώτο στάδιο αποκατάστασης, που γίνεται πάντοτε στην ιατρική βάση του Διαστημικού Κέντρου Star City στα περίχωρα της Μόσχας, με επιλογή της υπηρεσίας του ο κοσμοναύτης και η ιατρική συνοδεία του εστάλησαν για τη συνέχιση της αποκατάστασης στην Κρήτη και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις του “Aegeo SPA” στο Ηράκλειο, το οποίο είναι πιστοποιημένο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών από προηγούμενες αποκαταστάσεις. Μάλιστα, χάρη σε αυτήν την προεργασία, το Κέντρο Αεροδιαστημικής Ιατρικής της Ρωσίας, του οποίου υπεύθυνος είναι ο ειδικός ιατρός και πρώην μέλος της Ομάδας Κοσμοναυτών της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Ποτάποφ, υπέγραψε με την “Aegeo SPA” πρωτόκολλο περαιτέρω συνεργασίας».

Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος κοσμοναύτης ευχαρίστησε τον κ. Αρναουτάκη για την υποδοχή στη Περιφέρεια, μίλησε με θερμά λόγια για την Κρήτη, την οποία -όπως επεσήμανε- είχε επισκεφθεί πριν από δύο χρόνια για οικογενειακές διακοπές.

«Πέρασα καταπληκτικά εγώ και η οικογένεια μου στη διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών στην Κρήτη πριν από δυο χρόνια και τότε αποφάσισα το πρόγραμμα αποκατάστασης μετά την επιστροφή μου να το κάνω στο όμορφο νησί σας. Η Κρήτη είναι πανέμορφη και ξεχωρίζει στη Μεσόγειο, από το διάστημα τη φωτογραφίζουμε συχνά γιατί ο διαστημικός σταθμός ανά 24 ώρες κάνει 16 περιστροφές γύρω από τη Γη» υπογράμμισε.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Ρώσος κοσμοναύτης χάρισε στον περιφερειάρχη μία φωτογραφία με τα μέλη της διεθνούς αποστολής στο διάστημα και πάνω σε αυτή έγραψε στα ελληνικά: «Στον Σταύρο καλά αποτελέσματα». Ο κ. Αρναουτάκης χάρισε στον Ρώσο κοσμοναύτη το φωτογραφικό λεύκωμα «Η Κρήτη της καρδιάς μας».