Κλείνει το κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στην Αίγινα

Τι έδειξε ο έλεγχος που έγινε μετά από καταγγελίες


ΕΛΛΑΔΑ
20:41
24/10/2018
Κλείνει το κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στην Αίγινα
6
loading

Αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), η οποία ίσχυε από το 2003, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ (Β' 4745).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Δασαρχείο Πειραιά και το Δασονομείο Αίγινας προέβησαν, ύστερα από πολλές καταγγελίες, σε δύο ελέγχους στον χώρο του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα, με τελευταίο τον Αύγουστο του 2018.

Η αρμόδια πενταμελής γνωμοδοτική επιτροπή, που βρέθηκε στον τελευταίο έλεγχο, όπως αυτή προβλέπεται από την υπουργική απόφαση του 2000 για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ), εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας λόγω της πραγματικής, όπως διαφάνηκε από τις αυτοψίες, αδυναμίας του ΕΚΠΑΖ:

 • Να παρέχει έργο περίθαλψης.
 • Να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις.
 • Να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται.
 • Να παρέχει υδροδότηση και ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις.

Επιπλέον λόγους αποτελούν:

 • Η μη τήρηση των όρων που τίθενται στην απόφαση του 2000 (ΦΕΚ Β' 223) για τα κριτήρια και τις διαδικασίες αναγνώρισης και εποπτείας των ΚΕΠΕΑΠ.
 • Η μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
 • Η λήξη του χρησιδανείου που είχε δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για τη χρήση του κτιρίου εγκατάστασης του ΕΚΠΑΖ και η μη ανανέωσή του.

Στην απόφαση του κ. Φάμελλου ορίζεται, επίσης, περίοδος έξι μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας το σύνολο των φιλοξενούμενων ειδών της πανίδας θα πρέπει να μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον. Ήδη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πειραιά για τον ορισμό ως μεσεγγυούχων για τα ζώα αρμόδιων δημόσιων φορέων με αντικείμενο εργασίας την άγρια πανίδα.

Βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ είναι η επιβίωση αυτών των άγριων ζώων. Γι' αυτόν τον λόγο κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το εν λόγω Κέντρο. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την περίθαλψη της άγριας ζωής θα πρέπει από εδώ και στο εξής να απευθύνονται στα νομίμως λειτουργούντα Κέντρα Περίθαλψης Αλκυόνη και Αρκτούρος και στους συνεργαζόμενους με αυτά Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Φιδισιο κορμι

  Καλό είναι να μη σχολιάζουν όσοι δεν ξέρουν. Το ΕΚΠΑΖ κλεινει μετά από 30 χρόνια απιστευτου έργου ακριβώς επειδή ένας εκεί μέσα πήγε κόντρα σε κάθε προσπάθεια για μίζες... Καλή δύναμη κυριε Γιαννη σε εριξαν τελικά... Απωλεια για όσους δεν το είδαν έστω και στα τελευταία του...

  1. avatar Σ.Α.Δ

   Ψυχάρα ο Γιάννης Π. πραγματικός οικολόγος και εθελοντής με όλη τη σημασία της λέξης. Κρίμα!

  2. avatar Μπορεί αλλά

   Και να θες να το δεις δεν σε άφηναν, χιλιοκλειδωμενο και περιφραγμένο με την πρόσβαση να απαγορεύεται.

   1. avatar Φιδισιο κορμί

    Τελευταία φορά πηγαμε το χειμώνα. Θλιβερή εικόνα... Η κατηφόρα ήταν ορατή εδώ και 4-5 χρόνια τουλάχιστο. Τα παιδιά μου μεγάλωσαν με τον κύριο Γιάννη. Είδαν τι θα πει εθελοντισμος, κακοποίηση των ζώων, κακοι κυνηγοι, τι θα πει φύση, φροντιδα αφοσίωση. Ήταν τυχερές... Απλά κριμα...

 2. avatar Στην ελλαδα

  ολοι οσοι εχουν γνωστό φτιάχνουν ενα μαγκανοπήγαδο για να τα οικονομανε μεχρι βέβαια να εμφανιστεί ο εισαγγελέας.

 3. avatar petmath

  ήρθε η ανάπτυξη !!!!!!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει