Μπορεί να… μαστιγώνει την Ελλάδα για τη δημοσιονομική της απειθαρχία, αλλά η Ανγκελα Μέρκελ δεν κρύβει την προτίμησή της για την ελληνική κουζίνα. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπήρξε από τους πρώτους πελάτες της ελληνικής ταβέρνας που διατηρεί στο Βερολίνο ο Κώστας Κασάμπαλης και εξακολουθεί να είναι τακτική θαμώνας.

Τη γνωριμία με την ελληνική κουζίνα τη χρωστά στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος την έφερε στην ταβέρνα «Cassambalis». Οπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κύριος Κασάμπαλης, ο Βεστερβέλε γευματίζει πολύ συχνά μαζί με φίλους, συγγενείς και συμμαθητές του στην ταβέρνα, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ επιλέγει τον συγκεκριμένο χώρο είτε για ένα ιδιαίτερο δείπνο με τον σύζυγό της είτε για επαγγελματικές συναντήσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Υπάρχει το τραπέζι με τον αριθμό τρία, το οποίο μας έχουν παρακαλέσει να είναι καθημερινά διαθέσιμο μέχρι τις 9 η ώρα, για την περίπτωση που θέλει να δειπνήσει εδώ η καγκελάριος» εξηγεί ο ιδιοκτήτης.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δοκιμάζει διάφορα πιάτα, με ψάρι ή κρέας, αφού, όπως λέει ο κύριος Κασάμπαλης, έχει διαφορετική κουλτούρα στο φαγητό, ενώ η καγκελάριος είναι πιο περιορισμένη στις επιλογές της. Της αρέσουν τα κεφτεδάκια, οι λαχανοντολμάδες που φτιάχνονται με ζωμό κοτόπουλου, τα οποία συνοδεύει συνήθως με λευκό σαντορινιό κρασί και αργότερα ένα κόκκινο από τη Νεμέα. «Της αρέσει όμως και το τυρί μετσοβόνε. Αρκετές φορές ζητάει να της φέρουμε εκείνο το ωραιότατο καπνιστό τυρί, όπως λέει» περιγράφει ο κ. Κασάμπαλης.

Αν και η πολιτική του εστιατορίου είναι να μην ενοχλούν τους πελάτες τους -εκ των οποίων πολλοί ανήκουν στην πολιτική ελίτ του Βερολίνου- οι σερβιτόροι δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να ρωτήσουν τους δύο κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους για το πώς βλέπουν την κατάσταση με την Ελλάδα. «Είναι πολύ απογοητευμένοι με τη μιζέρια που δείχνουμε, που λέμε κάτι και δεν το κάνουμε» λέει ο κ. Κασάμπαλης.