Μια σημαντική πολιτιστική υποδομή αποκτούν τα Χανιά καθώς άρχισαν οι εργασίες για την αναστύλωση – ανάδειξη του θεάτρου στην Αρχαία ‘Απτερα.

Το πράσινο φως για την αναστύλωση του θεάτρου είχε δώσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2011 ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την αποκατάσταση, στο αρχαίο θέατρο θα μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 300 θεατές. Παράλληλα θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση ενός ακόμα τμήματος δίπλα στο αρχαίο θέατρο. Το ύψος της δαπάνης αυτής της παρέμβασης ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Η αρχαία πόλη της ‘Απτερας, βρίσκεται πάνω σε λόφο ύψους 200 μέτρων, στη θέση Παλιόκαστρο, κοντά στο χωριό Μεγάλα Χωράφια. Ιδρύθηκε τη γεωμετρική εποχή, αλλά γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της τον 4ο αιώνα π.Χ., οπότε ανέπτυξε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, κυρίως λόγω του ελέγχου του όρμου της Σούδας.

Ο 1ος και ο 2ος αιώνας μ.Χ. αποτέλεσαν μια νέα περίοδο ακμής για την ‘Απτερα, όμως ισοπεδώθηκε από τον σεισμό του 365 μ.Χ. που κατέστρεψε την Κρήτη. Κατοικήθηκε μέχρι τον επόμενο σεισμό του 7ου αιώνα μ.Χ. και τις επιδρομές των Σαρακηνών, που την οδήγησαν τελικά στην εγκατάλειψη.

Το θέατρο βρίσκεται σε φυσική πλαγιά, με θέα προς τα Λευκά Όρη και τον όρμο της Σούδας κοντά στο νότιο τείχος της αρχαίας πόλης. Ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο, αλλά έχουν εντοπιστεί και ίχνη της ελληνιστικής περιόδου.

Το θέατρο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές σε νεότερα χρόνια, από τη λειτουργία κυκλικής ασβεστοκαμίνου που είναι κατασκευασμένη με πρόχειρη λασπόχτιστη αργολιθοδομή. Σε σημεία της υπάρχουν ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη του θεάτρου, μεταξύ των οποίων και μια επιγραφή της ελληνιστικής περιόδου.