Σκάλισμα, πότισμα, φύτευση λαχανικών και φυτών είναι μερικές από τις «δουλειές» που κάνουν δυο φορές τον μήνα παιδιά, αλλά και ενήλικες με αυτισμό ή αναπτυξιακές διαταραχές σε έναν λαχανόκηπο στην Παιανία.

«Πρόκειται για το πρώτο μας εγχείρημα, το ξεκίνημα που μας έδωσε τη δύναμη να προχωρήσουμε και να σχεδιάσουμε κάτι μεγαλύτερο. Ένα μεγαλύτερο και πιο όμορφο αγρόκτημα με βιολογικές καλλιέργειες, παραδοσιακά προϊόντα, μικρά ζώα και όμορφα φυτώρια» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια εκ των ιδρυτριών του μη κερδοσκοπικού σωματείου, «Γη Θεραπαινίς», Έλενα Αρβανίτη.

«Αυτός ο χώρος στην Μαλάκασα, μας το παραχώρησε το Αμαλίειον Ίδρυμα, φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα πρότυπο θεραπευτικό αγρόκτημα στην Αττική, όπου ενήλικα άτομα με αυτισμό θα διαβιούν (ξενώνας), θα εκπαιδεύονται και θα εργάζονται στα διάφορα εργαστήριά του. Να είναι ένας χώρος ο οποίος θα δημιουργεί τις συνθήκες της πολύπλευρης ένταξής τους στην κοινωνία, αλλά και της αξιοπρεπούς διαβίωσης και φροντίδας τους, εφ’ όρου ζωής», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αρβανίτη.

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει, τα παιδιά με αυτισμό και αναπτυξιακές διαταραχές «έχουν ανάγκη τη φύση, τη γαλήνη που δίνει η φύση, όπως και οι γονείς κι οι φροντιστές. Θέλουμε να δώσουμε μια δημιουργική διέξοδο και μια διαφορετική πρόταση ζωής».

Έτσι, εννιά οικογένειες ανέλαβαν τον σχεδιασμό, την οργάνωση και λειτουργία του βασικού αγροκτήματος που ευελπιστούν να είναι έτοιμο να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους το καλοκαίρι του 2019. «Ελπίζουμε να έχουμε ολοκληρώσει τότε και να μπορεί να συμμετέχει κάθε άτομο με αυτισμό για να πάρει μέρος σε αυτήν την εκπαίδευση, την προσαρμοσμένη εργασία. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να χαρίσουμε στα άτομα με αυτισμό ένα “σπίτι” χαράς, δουλειάς, δημιουργίας, αξιοπρέπειας και αγάπης, εξασφαλίζοντάς τα για πάντα» τονίζει η κ. Αρβανίτη.

Και προσθέτει: «Είμαστε σε επαφή με γεωπόνους, ώστε στο αγρόκτημά μας στη Μαλακάσα να βάλουμε κάποιες καλλιέργειες, να φτιάξουμε έναν λαχανόκηπο με ό,τι μπορεί να ευδοκιμήσει, να βάλουμε κάποια οπωροφόρα δέντρα, λουλούδια, να δημιουργήσουμε φυτώρια, να στήσουμε όμορφες γωνιές κήπου. Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάποιους χώρους για μικρά ζώα, μια μικρή φάρμα για να έχουν τα παιδιά την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή όχι μόνο με το χώμα αλλά και τα ζώα, ενώ στα μελλοντικά μας σχέδια είναι να κάνουμε μεταποίηση προϊόντων, αν έχουμε κάποια παραγωγή, τα οποία αργότερα να προωθηθούν στην αγορά».

Αυτά τα όνειρα θα μοιραστούν με τον κόσμο τα μέλη του «Γη Θεραπαινίς» που σε συνεργασία με την Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους» διοργανώνουν την πρώτη τους εκδήλωση την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο Myrtillo στις 11 το πρωί.

«Έχουμε κανονίσει εκτός από την ενημέρωση για το πρότυπο θεραπευτικό αγρόκτημα να γίνουν και βιωματικά εργαστήρια που θα περιλαμβάνουν την φύτευση σπόρων και λουλουδιών, ζωγραφική, κατασκευή γλυκίσματος, αλλά και αφήγηση παραμυθιού για μικρά και μεγάλα παιδιά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αρβανίτη.

Κυρίως όμως θέλουν να μιλήσουν για τον αυτισμό, ώστε «να γνωρίσει ο κόσμος μερικά πράγματα για τον αυτισμό. Η άγνοια σε κάνει να φοβάσαι και να απομακρύνεσαι. Βλέπω ακόμη και σήμερα όταν κυκλοφορώ στον δρόμο με τον γιο μου τα βλέμματα του κόσμου, πώς τον αντιμετωπίζουν. Εμείς οι γονείς βέβαια καλλιεργούμε μέσα μας την αποδοχή, την εξωστρέφεια και βέβαια υπάρχει αγάπη για τα παιδιά μας. Ο κόσμος όμως δεν ξέρει».

«Πρέπει να υπάρχουν δομές που να προωθούν την ένταξη αυτών των ατόμων στην κοινωνία, να κυκλοφορούν χωρίς να υπάρχει κανένα θέμα. Κάθε γειτονιά θα έπρεπε να έχει ένα ειδικό εργαστήρι. Η επαφή των παιδιών με την κοινωνία αλλάζει την κοινωνία προς το καλύτερο, την κάνει πιο ανεκτική, χωρίς να αποζητά το τέλειο και να δέχεται το διαφορετικό» καταλήγει η κ. Αρβανίτη.

(Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ)