Να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που πρόεκυψε με την εξαίρεση των παθολόγων από τη συνταγογράφηση για τον σακχαρώδη διαβήτη και την απενεργοποίηση του κωδικού για τη νόσο της υπερλιπιδαιμίας, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ο ΙΣΑ που θεωρεί την ΗΔΙΚΑ υπεύθυνη για το πρόβλημα που προέκυψε, κάνει λόγο για αυθαίρετη απόφαση που δημιουργεί νέα ταλαιπωρία σε ασθενείς και γιατρούς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ και μεταδίδει το ΑΠΕ, «η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. εξαίρεσε τους παθολόγους από τη συνταγογράφηση του προσδιορισμού σακχάρου αίματος – γλυκόζης (GL) ανά δείγμα και απενεργοποίησε τον κωδικό Ε78.0 που αφορά διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών και άλλες λιπιδαιμίες».

Αναμφισβήτητα ο σακχαρώδης διαβήτης εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο των παθολόγων τονίζει ο ΙΣΑ και δεν γίνεται αντιληπτή η αιτία, για την οποία το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταγράφει ότι «οι παθολόγοι δεν μπορούν να καταχωρούν εξετάσεις για τις συγκεκριμένες ICD10 διαγνώσεις».

Ακατανόητο επίσης, χαρακτηρίζει ο ΙΣΑ και το γεγονός ότι παραμένει ανενεργός ο κωδικός Ε 78.0 που αφορά την υπερλιπιδαιμία.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για εκ παραδρομής σφάλμα των υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ, καθώς στην Υ.Α. Γ.Π. οικ. 45813/13-6-2018 ρητά καταγράφονται και οι παθολόγοι στις ειδικότητες που δύνανται να συνταγογραφούν τις συγκεκριμένες εξετάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, και καλεί το υπουργείο Υγείας να μην θέτει ως ημερομηνία έναρξης των οιονδήποτε αποφάσεων περί συνταγογράφησης την αρχή κάθε μήνα, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών για συνταγογράφηση.