Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Στ. Κομνηνός, σε ενημερωτικό σημείωμά του αναφέρθηκε στον απολογισμό του έργου του υπουργείου, τονίζοντας ότι την τελευταία δεκαετία 31 Διατάξεις Νόμων και 35 Υπουργικές Αποφάσεις αποτελούν το νομοθετικό, κανονιστικό έργο της Γενικής Γραμματείας.

Ακόμη, επιτεύχθηκαν στόχοι που, όπως αναφέρει ο κ. Κομνηνός, «φαίνονταν απροσπέλαστοι», δηλαδή:

– υλοποιήθηκαν έργα εθνικής σημασίας που είχαν τελματώσει για δεκαετίες: Γενικό Εμπορικό Μητρώο, Ηλεκτρονικές Προμήθειες, Παρατηρητήριο Τιμών, Εθνικό Παρατηρητήριο Εμπορίου κ.λπ.

– περιορίστηκαν οι τιμές των φαρμάκων κατά 20%, εκσυγχρονίζοντας τις κρατικές προμήθειες κ.λπ.

– βελτιώθηκε το επιχειρηματικό περιβάλλον, επιταχύνοντας τη σύσταση της επιχείρησης μέσω Υπηρεσίας Μίας Στάσης, μετατρέποντας τον Αγορανομικό Κώδικα σε ένα σύγχρονο Κανονισμό Διάθεσης και Διακίνησης Προϊόντων και Υπηρεσιών, απλοποιώντας την απονομή των εμπορικών σημάτων

– αυξήθηκε η ελεγκτική παρέμβαση στην αγορά για το παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο καυσίμων, δημιουργήθηκε Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και επιχειρείται ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών

– δημιουργήθηκε πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Εσωτερικής Αγοράς που «έτρεξε» από το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορά σε δράσεις σχετικά με την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εμπορίου και την τιμολόγηση, την εφοδιαστική αλυσίδα, οργάνωση της λειτουργίας της Γραμματείας και της αποδοτικότητας των υπαλλήλων της.

«Ανακαλύπτοντας ότι πολλά ζητήματα απαιτούσαν διυπουργικές λύσεις, προκαλέσαμε τη συνεργασία των λοιπών συναρμόδιων υπηρεσιών/φορέων, φέρνοντας για πρώτη φορά στο ίδιο φιλόξενο τραπέζι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου δημόσιους υπαλλήλους που χειρίζονταν το ίδιο θέμα αλλά ποτέ δεν είχαν ξανασυναντηθεί. Όπου χρειάστηκε διαπραγματευτήκαμε ενάντια στις βουλές της τρόικας, αλλού συνεργαστήκαμε αποσπώντας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και εμπειρία», σημείωσε ο κ. Κομνηνός και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τους υπαλλήλους, καθώς «αρκετοί από αυτούς δούλεψαν καλύτερα και από υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων, παρά τις δραματικά μειωμένες απολαβές τους και είναι αυτοί οι υπάλληλοι που καλούνται να συνεχίσουν να υλοποιούν τα έργα που ξεκινήσαμε ή να δημιουργήσουν νέα. Έχοντας αποδείξει ότι αν υπάρξει βούληση, η Δημόσια Διοίκηση μπορεί να διαπρέψει, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον».