Για πρώτη φορά, οικοδομούμε ένα πραγματικά αποκεντρωμένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, μακριά από τις αθηνοκεντρικές λογικές, τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου στην έναρξη του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με τίτλο «Διάλογοι με την Ανατολική Αττική», που πραγματοποιείται στο Τεχνολογικό- Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, σήμερα και αύριο.

«Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για ανοικτή οικονομία, χωρίς γραφειοκρατία, με έμφαση στη στήριξη της καινοτομίας, τις πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων- δεν είναι τυχαία άλλωστε και η πρόσφατη πρόσκληση για νέους αγρότες, εδώ στην Ανατολική Αττική», είπε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι πρόκειται για «έναν τόπο που συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει μια σοβαρή νησίδα βιώσιμης ανάπτυξης, χάρη στον πρωτογενή της τομέα και τις μεγάλες της παραγωγικές δυνατότητες, μέσα από συνέργειες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων επιχειρηματικότητας. Έναν τόπο στον οποίο γίνονται πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα».

Η περιφερειάρχης στην ομιλία της χαρακτήρισε τα Περιφερειακά Συνέδρια εργαλεία για την επικοινωνία «όλων των σημαντικών πραγμάτων που κάνουμε, όπως αυτό εδώ αδιαμεσολάβητα, σπάζοντας έτσι τη σιωπή των διεφθαρμένων, μακριά από την παραπληροφόρηση και τα fake news».

«Ο στόχος είναι σαφής: να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια αναπτυξιακή διαδικασία στη βάση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και όχι στη βάση κάποιων αόριστων επιταγών από την πρωτεύουσα προς το κέντρο», τόνισε η Ρένα Δούρου και προσέθεσε: «Αλλάζουμε έτσι έμπρακτα τη φορά και το περιεχόμενο της αναπτυξιακής στρατηγικής: για πρώτη φορά δεν διατάζει η Αθήνα αλλά οι ακρώρειες της πατρίδας, οι Περιφέρειες».

Όπως χαρακτηριστικά είπε η περιφερειάρχης Αττικής, «είμαστε αδιαπραγμάτευτοι με εκείνους που βάζουν πάνω από το συμφέρον των πολιτών και του περιβάλλοντος την καρέκλα τους. Ο τόπος μας έχει χορτάσει από τέτοιου είδους αιρετούς. Και τους έχει επίσης πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Ήσαν ακριβώς εκείνοι που τον οδήγησαν στον γκρεμό και μετά στην κηδεμονία των μνημονίων». Και τόνισε: «Σήμερα ακριβώς που πλησιάζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια, τούτη η ανοικτή, συμμετοχική διαδικασία, μέσα από τα Περιφερειακά Συνέδρια, αποκτά ιδιαίτερη κρισιμότητα. Γιατί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία δεν συνεπάγεται αυτόματη επιστροφή σε κάποιον χαμένο παράδεισο. Αντιθέτως, η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί μια δύσκολη, επίπονη διαδικασία με στόχο να οδηγηθεί ο τόπος σε μια νέα κανονικότητα».

Τέλος, η Ρένα Δούρου συνέδεσε τη διαδικασία των Περιφερειακών Συνεδρίων για μια δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη με την ευρύτερη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το ρόλο των περιφερειακών και τοπικών αρχών και υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας τα θεσμικά εκείνα εργαλεία που διασφαλίζουν αυτό το ρόλο, μέσα από την κύρωση σειράς ευρωπαϊκών συνθηκών και συμβάσεων, «είτε πρόκειται για το μεταναστευτικό είτε για το νέο μοντέλο ανάπτυξης».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.