Άκυρη η υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες

«Κόκκινη» κάρτα από το Συμβούλιο της Επικρατείας


ΕΛΛΑΔΑ
15:47
18/12/2017
Άκυρη η υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες
14
loading

«Κόκκινη κάρτα» δείχνει, για δεύτερη φορά, το Συμβούλιο της Επικρατείας στην υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής του πόθεν έσχες.

Σε έκτακτη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου δημοσίευσε την απόφαση της Ολομέλειας (3212/2017) με την οποία ακυρώνεται στο σύνολό της η σχετική υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) που αφορά όλους τους υπόχρεους προς υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες και όχι μόνο τους δικαστές κάνοντας, με αυτό τον τρόπο, δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είπαν καταθέσει οι δικαστικές ενώσεις.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων, καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:

1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας  τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.

3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.

4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.

5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικράτειας , λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ' ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.

Το σχόλιο της κυβέρνησης

«Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος». Με αυτή τη φράση σχολίασαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται η διαδικασία για την υποβολή πόθεν έσχες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Είναι απλό

  Αγαθέ, αν έχεις πολλά μαύρα κρυμμένα, πειράζει και παραπειράζει.

 2. avatar ρε θα σας γλεντανε μια ζωη

  Τα βαλατε με τους δικαστες επειδη δεν κανουν πολιτικη μεσω των αποφασεων τους και δεν προωθουν τα μικροκομματικα συμφεροντα σας; Θα σας γλεντανε μια ζωη τωρα!

 3. avatar Αν αυτό δεν αποτελεί την γελοιοποίηση

  της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την ετσιθελική αντικατάστασή της από την δικαστική ολιγαρχία τότε τι είναι; Πείτε μου!

  1. avatar Αυτό αποτελεί γελοιοποίηση

   του Συντάγματος, της ισονομίας και της δημοκρατίας απο την κομματική συμμορία και την αντικατάστασή τους απο μία φασιστική κυβέρνηση , αυτό είναι.

 4. avatar Rembrandt

  Προκειμένου να μην κάνουν δήλωση πόθεν έσχες, οι διαπλεκόμενοι του ΣΤΕ, είναι ικανοί να κρίνουν αντισυνταγματική την Επανάσταση του 1821!

  1. avatar Τσολιάς

   Αυτο εναπόκειται στους τούρκους της κυβέρνησης οι δικαστές είναι¨Ελληνες και τα άρθρα που επέστρεψαν ώστε να βελτιωθούν και να ψηφιστεί η διάταξη αποτελούν ΙΣΟΝΟΜΙΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

 5. avatar αγαθός

  Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι το μεμπτό έχει το πόθεν έσχες;

  1. avatar πονηρέψου

   Θα σου πω εγώ, ΤΙΠΟΤΑ. Για αυτό και οι δικαστικοί το δέχονται αλλά να ελέγχεται απο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ ΦΟΡΕΑ και όχι απο το εκάστοτε πολιτικό φασιστικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία όπως το Σύριζα. ΓΙΑΤΙ; Γιατί πολύ απλά κόμματα όπως αυτά συνηθίζουν να δημιουργούν λάσπη και να την βάζουν στα συστηματικά τους ΜΜΕ αφήνοντας υπονοούμενα και έτσι με βάση τα πόθεν έσχες μπορούν να ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ και να ΕΛΕΓΧΟΥΝ την δικαιοσύνη κάτι που τους είναι απαραίτητο στο εκ φασιστικό τους σύστημα με τις λογοκρισίες (σε ΜΜΕ και ειδησιογραφικά site) και παρανομίες ώστε να μην τους βάλουν φυλακή.

   1. avatar πονηρευομαι αλλα τι εννοεις

    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ ΦΟΡΕΑ

    1. avatar @πονηρευομαι αλλα τι εννοεις

     Εννοώ να μην έχει καμία σχέση με τον έλεγχο αυτό κάποιο κομματικό στέλεχος αλλά κάποιο διακομματικό ή κάποιος έξω απο τα κόμματα εντελώς.

   2. avatar πονηρέ

    ο λαός μας λέει ¨καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται ¨..τα περί εκβιασμών απο τα μμε είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Εσένα βέβαια ο καημός σου είναι να ξανά πεις για Βόρειες Κορέες κομμουνιστικές απειλές κλπ κλπ.. ρε έχει να πέσει κλάμα στις εκλογές το 19..δεν θα χορτένω να σας βλέπω να σκούζετε.. Περαστικά..

    1. avatar @κουτοπόνηρε

     Καθαρός ουρανός είναι και η γυναίκα του Στουρνάρα που προσπαθούν χρόνια τώρα με λάσπη απο κομματικές φυλλάδες και πρωτοσέλιδα να εκβιάσουν για να παραιτηθεί αλλά επειδή είναι καθαρή δεν μπορούν να τον κουνήσουν, αλλά την λάσπη και τα υπονοούμενα δήθεν απο τον Τύπο μπορούν να τα ρίξουν. Αντίθετα σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα έκρυβαν εκατομμύρια μαύρα όπως τα στελέχη του Σύριζα τους τα χάρισαν απο το ίδιο τους το κόμμα! Και με΄τα θέλεις εσύ να παραδώσουν τα πόθεν έσχες τους στο Σύριζα για να τους εκβιάζει σε υποθέσεις και προαγωγές το πλέον φασιστικό και fake news κόμμα που γέννησε ο τόπος. Δεν τρελάθηκαν!

 6. avatar cristkalts

  δικασταδες.....απο τους χειροτερους και πιο προκλητικους ελληναρες δημοσιους υπαλληλους!
  οι περικοπες καθε ειδους σε ολους τους αλλους ελληνες πολιτες και η υποβολη ποθεν εσχες
  ειναι ΄΄συνταγματικη΄΄
  ΑΛΛΑ
  οι περικοπες παντα σε αυτους και η υποβολη ποθεν εσχες απ αυτους παντα ΄΄αντισυνταγματικη΄΄....κλασσικα ελλαδιστανικα συντεχνιακα....
  φανταστειτε ποσα μαυρα εχουν να κρυψουν και αντιδρουν ετσι.....
  μπορει να υπαρχει πισω απο την αρνηση αυτη και παραδικαστικο Νο2....
  κε Κοντονη,
  απο τη στιγμη που αρνουνται το ποθεν εσχες, αμεσα, οριστε κλιμακια ελεγχων των ''ραμπο του σδοε''
  να τους ξεσκισει στους ελεγχους και μεχρι να ξεκαθαρισει το τοπιο με τα οικονομικα τους....ΑΝΑΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥΣ με ΠΝΠ
  για λογους γενικοτερου δημοσιου συμφεροντος .....να παθουν την πλακα τους....ειναι θεμα ισοτητας
  τους κε Κοντονη με τους υπολοιπους ελληνες πολιτες πια....

 7. avatar John-e-Be

  Τίτλος: "Το Express του Δικαστηρίου".
  Είδος: Δικαστικό δράμα.
  Πρωταγωνιστούν: Η υπομονή όλων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει