Κόποι και μόχθοι μιας ζωής χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στην Μάνδρα της Αττικής. Οι όγκοι νερού «τίναξαν» τα όποια δίκτυα όμβριων υδάτων υπήρχαν, που ήταν ανεπαρκέστατα μπροστά στην ταχύτητα και την ποσότητα που κατέβηκε από τα γύρω βουνά.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Οι κρατικοί φορείς στην Μάνδρα έφτασαν στα όριά τους. Η Πυροσβεστική τρέχει και δεν προλαβαίνει. Ακόμα και οι 155 πυροσβέστες με τα 53 οχήματα και η κινητοποίηση και οχημάτων της Περιφέρειας και των δήμων είναι απλά σταγόνα στον «ωκεανό» των προβλημάτων, των αναγκών που υπάρχουν μετά από τέτοια καταστροφή. Ίσως θα έπρεπε όπως στις ΗΠΑ σε ανάλογες περιπτώσεις έχει επέμβει η Εθνοφρουρά, να υπήρχε και ανάλογη μαζική κινητοποίηση από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ένας πενηντάρης περιγράφει την κατάσταση στο σπίτι του, που χάθηκε μέσα σε λίγες ώρες, όχι μόνο οι οικοσκευές, αλλά όλο το κτίσμα.

«Για κατεδάφιση είναι παιδιά όλο. Για κατεδάφιση. Εδώ φτιάχνουνε τα πεζοδρόμια και όπου έχουνε ρίξει τσιμέντο γλιτώσανε σε εμάς δεν ρίξανε. Έπιασε έσκαψε (το νερό) την μάντρα και άλλο τόσο με τα σίδερα. Χάθηκε. Χάσαμε και ένα αυτοκίνητο. Χάσαμε και το γκαράζ. Χάσαμε και το σκέπαστρο μπροστά. Χάσαμε και το κλιμακοστάσιο. Όλα άχρηστα και μέσα από το σπίτι φύγανε όλα. Κρεβάτια, κομοδίνα, φύγανε ρούχα όλα τα πάντα. Πλήρη καταστροφή.

Το σπίτι το είχα αγοράσει το 1993. Μετά έφτιαξα μάντρες, τα πάντα. Εδώ είχε δέντρα και το μόνο που έμεινε είναι η καρυδιά. Κανείς. Πήρα την πυροσβεστική να έρθουν να τραβήξουν τα νερά έχουν δίκιο και αυτοί τι να σου κάνουνε. Κι εγώ έχω δίκιο γιατί είναι μέσα στα θεμέλια. Υπάρχει ένα κανάλι εδώ που το έχουν κλείσει γιατί ρίχνανε… δεν θέλω να μιλήσω παρακάτω…»

Φωτογραφίες και βίντεο: Γιάννης Κέμμος