Το γραφείο έχει έδρα τον Πειραιά, θα υπηρετούν σε αυτό 13 άτομα, όλοι στελέχη άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα έχει αρμοδιότητα την εποπτεία των νοτιοανατολικών συνόρων της Ευρώπης στα οποία βρίσκονται η Μάλτα, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Το γραφείο «Frontex» στον Πειραιά θα λειτουργεί πιλοτικά για τα επόμενα δύο χρόνια και από τα αποτελέσματά του θα εξαρτηθεί το μέλλον των επιχειρησιακών γραφείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα επίσημα εγκαίνια του επιχειρησιακού γραφείου θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου 2010.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι η Ελλάδα με τη δημιουργία του γραφείου αναβαθμίζει σημαντικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται απέναντι στα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και απέναντι στις παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου και εκπρόσωποι του «Frontex» και των ελληνικών αρχών.