Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου, που εντάθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νησιά έχει ως εξής:

Το σύνολο του οδικού δικτύου της Λέσβου είναι κλειστό, ενώ τα μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας βορείου Αιγαίου καθαρίζουν τους δρόμους, που όμως πολύ σύντομα κλείνουν ξανά. Πολλά είναι και τα αποκλεισμένα χωριά. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά της δυτικής Λέσβου που σε κάποια σημεία το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο, αλλά και χωριά της βόρειας Λέσβου. Χιόνι στρώθηκε ακόμα και στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τη θάλασσα.

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ανακοινώθηκε πριν λίγο ότι θα παραμείνει ανοικτή, θερμαινόμενη αίθουσα, μέσα στο δημοτικό στάδιο Μυτιλήνης, όλο το εικοσιτετράωρο και όσο κρατήσει η κακοκαιρία, για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης και στέγης. Συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετέφεραν από το πρωί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ασθενείς και ιδιαίτερα αυτούς που χρειάζονται αιμοκάθαρση.

Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει από τις πρώτες πρωινές ώρες όλη τη Λήμνο. Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στη κίνηση των οχημάτων, που γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των νησιωτών ακόμα και μέσα στον οικισμό, είχαμε και στον Άγιο Ευστράτιο.

Ακόμα και μέσα στην πόλη της Χίου, το χιόνι σκέπασε αυτοκίνητα, χωρίς όμως εδώ να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Συνεργεία της περιφερειακής ενότητας Χίου και του δήμου λειτουργούν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Ο χιονιάς χτύπησε με ένταση τη βόρεια και την ανατολική πλευρά του νησιού, δημιουργώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο προς Καρδάμυλα και συγκεκριμένα στη θέση Δελφίνι (μετά το χωριό Λαγκάδα), όπου πέντε οδηγοί εγκλωβίστηκαν και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, αλλά και της περιφερειακής ενότητας Χίου για να απεγκλωβιστούν.

Παράλληλα, καθαρισμοί δρόμων γίνονται από το βουνό Αίπος και βόρεια, μέχρι το χωριό Κατάβαση, της εθνικής οδού Χίου- Βολισσού.

Ο χιονιάς έφερε χιόνια μέχρι τις παραλίες και σε Ψαρά και Οινούσσες όπου υπήρξαν και προβλήματα εγκλωβισμών που αντιμετωπίστηκαν.

Στα λευκά και η Σάμος, χωρίς όμως προς το παρόν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Αντίθετα, προβλήματα δημιούργησε η χιονόπτωση σε όλη την Ικαρία. Τα μηχανήματα του επαρχείου Ικαρίας και Φούρνων και του δήμου Ικαρίας, προσπαθούν να κρατήσουν του δρόμους ανοικτούς. Από το χωριό Μαυρικάτο και πάνω, από την Πλαγιά μέχρι τα Κοσοίκια και από τον Χριστό Ραχών και πάνω η συγκοινωνία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, και μετά από συνεννόηση με τους δημάρχους και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Εκπαίδευσης, αύριο Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν θα λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατίου, της Σάμου και της Ικαρίας. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν στη Χίο οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Βολισσού, Καρδάμυλων, Λαγκάδας, Συκιάδας, Καρυών, Θολοποταμίου, Αγίου Γεωργίου Συκούση και Λιθίου και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:Βολισσού και Καρδάμυλων.

Επίσης με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, δεν θα λειτουργήσουν όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Λέσβου.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τα νησιά της περιφέρειας:

«Τα νησιά μας βρίσκονται μπροστά σε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους, από την πρώτη στιγμή, με όλες τις Υπηρεσίες και όλες τις δυνατότητες, έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.

Παρά την κινητοποίηση όλων των τεχνικών μέσων των νησιών μας και τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού, υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο, με αδυναμία αυτόματου και άμεσου απεγκλωβισμού τους. Είναι αυτονόητο ότι συνεχίζουμε με την ίδια προσήλωση και την ίδια ένταση, ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά το ταχύτερο δυνατό».