Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για το πώς θα αντιδράσει, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα του πρωθυπουργού από την Κρήτη όπου βρίσκεται ήταν σαφές προς τους συνεργάτες του: «Να δοθεί λύση άμεσα».

Για το λόγο αυτό, συνεδριάζει εκτάκτως διυπουργική επιτροπή, με τη συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Οι κατευθύνσεις είναι σαφείς και κινούνται προς την κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής της νομοθεσίας για την επίταξη των απεργών. Δηλαδή, τα αστυνομικά όργανα που παραδίδουν τα φύλλα πορείας να προβαίνουν σε συλλήψεις, εάν αρνηθούν να τα παραλάβουν οι απεργοί, ενώ το αδίκημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι είναι πλημμέλημα και προβλέπει ποινές φυλάκισης.

Το δίλημμα για την κυβέρνηση είναι αν θα πρέπει να προχωρήσει σε συλλήψεις ή οι απεργοί να περάσουν από αυτόφωρο ή, διαφορετικά, να μη συμβάλλει στην όξυνση της έντασης. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η αγορά στενάζει και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για τον ανεφοδιασμό της.

Το σενάριο να επιταχθούν τα οχήματα των απεργών και ως οδηγοί να χρησιμοποιηθούν στρατιώτες ή να χρησιμοποιηθούν για τον ανεφοδιασμό της αγοράς οχήματα του στρατού είναι μεν υπαρκτό, αλλά δεν θεωρείται ενδεδειγμένη λύση – τουλάχιστον γι’ αυτή τη στιγμή.