«Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία του επικαιροποιημένου κώδικα αντιντόπινγκ της Wada θωρακίζει και θεσμικά πλέον τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της μάστιγας των αναβολικών». Η επισήμανση αυτή έγινε χθες, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση με θέμα «αθλητισμός χωρίς αναβολικά», που οργάνωσε στα Χανιά η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία προάσπισης του αθλητικού ιδεώδους σε συνεργασία με αθλητικούς και άλλους φορείς της περιοχής.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό έστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Στο χαιρετισμό του κ. Κοντονή υπήρχε αναφορά στην κυβερνητική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, με την επισήμανση ότι «ο νόμος συνιστά την απάντηση σε ένα βασικό αίτημα ετών, με στόχο τον απαλλαγμένο από κάθε σκιά διαυγή και διαφανή ελληνικό αθλητισμό και ταυτόχρονα αποτελεί την απόδειξη ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προωθεί αταλάντευτα τη μάχη ενάντια στο ντόπινγκ και τη νόθευση του αθλητικού αποτελέσματος, με στόχο την ένταξη όλων και περισσοτέρων ανθρώπων στον κόσμο της άθλησης».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι με την κυβερνητική πρωτοβουλία εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με τον επικαιροποιημένο κώδικα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιντόπινγκ. «Τίθεται ένα νέο πλαίσιο και οι κυρώσεις γίνονται περισσότερο δραστικές. Στο κάδρο των ευθυνών μπαίνουν πλέον και οι αθλητικές ομοσπονδίες, ισχυροποιείται το Εθνικό Συμβούλιο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, διασφαλίζονται τα δικαιώματα των αθλητών και προβλέπεται η άμεση άρση των επιβραβεύσεων σε όλους τους φορείς του αθλητισμού που εμπλέκονται σε υποθέσεις φαρμακοδιέγερσης» προσέθεσε.

Ως θετικό βήμα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ χαρακτήρισε την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας και η υπεύθυνη του τομέα Αθλητισμού της ΝΔ, βουλευτής Άννα Καραμανλή. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας μέσα από την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση εθνικού οργανισμού καταπολέμησης ντόπινγκ.

«Πρέπει να προχωρήσομε και ένα βήμα παραπέρα με την ενημέρωση των νέων κυρίως παιδιών για τις συνέπειες της φαρμακοδιέγερσης», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Το θέμα της νομικής αντιμετώπισης του ντόπινγκ στην Ελλάδα και διεθνώς ανέπτυξε στην ημερίδα ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδογιαννάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ακόμα σημαντικές προσπάθειες καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ντόπινγκ βρίσκεται σήμερα πιο μπροστά από την εποχή μας».

Ο πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας αστικού τύπου προάσπισης του αθλητικού ιδεώδους Γιώργος Κατσιμπάρδης στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη πάταξης του φαινομένου του ντόπινγκ, προτείνοντας την ίδρυση ενός διεθνούς πολιτικού οργάνου, κάτι σαν μικρό ΟΗΕ, όπως υποστήριξε, που να βάζει τέλος και φραγμό στην ασυδοσία που υπάρχει διεθνώς, ενώ για την Ελλάδα πρότεινε τη θεσμοθέτηση από την πολιτεία και ενός οργάνου δίωξης των αναβολικών.

Στις επιπτώσεις του ντόπινγκ αναφέρθηκαν σε ομιλίες τους ειδικοί επιστήμονες, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών.