Στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη, σε ιδιόκτητο χώρο, θα δημιουργηθεί το αποτεφρωτήριο που προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια έκταση συνολικά 500 στρεμμάτων, που σήμερα λειτουργεί ως φυτώριο. Σε τμήμα αυτής της έκτασης, όπως δημοσιεύει σήμερα ο Αγγελιοφόρος, θα στηθεί ένα οίκημα περίπου 600 τ.μ., όπου θα στεγαστούν οι απαραίτητες για το αποτεφρωτήριο λειτουργίες.

Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ του αρμόδιου αντιδημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα χαρακτηρισμού της έκτασης, έτσι ώστε και τυπικά να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών.

Σήμερα, όσοι επιθυμούν τη μετά θάνατον αποτέφρωση πρέπει αναγκαστικά να πάρουν το δρόμο της… ξενιτιάς. Η καύση αυτών που κατοικούσαν στην Ελλάδα και εν ζωή είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν μετά το θάνατό τους γίνεται αποκλειστικά στο εξωτερικό, και κυρίως στη Βουλγαρία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με υπευθύνους γραφείων τελετών, που αναλαμβάνουν τη μεταφορά και τη διοργάνωση, το κόστος της καύσης ξεπερνά εν μέρει το κόστος της ταφής και ανέρχεται σε περίπου 4.000 ευρώ.