Με σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων μέσω των υπηρεσιών και των δομών της, η Περιφέρεια Αττικής εμπλουτίζει το πρότυπο κέντρο συγκέντρωσης, διαχείρισης και διαμονής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, που δημιούργησε στο Φάληρο. Επίσης με δράσεις ευαισθητοποίησης, συντονίζονται οι αλληλέγγυοι πολίτες και οι εθελοντικές οργανώσεις οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κέντρων Φιλοξενίας.

Ήδη ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Γιώργος Καραμέρος από το πρωί προχωρά με συσκέψεις και αποφάσεις για συγκεκριμένες ενέργειες στο προσφυγικό. Σε συνάντηση με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Βόρειου Τομέα, Ιωάννη Ζιάραγκα, αποφασίστηκε η πρόσκληση σε γονείς και μαθητές των δημοτικών σχολείων για να συγκεντρώσουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη προσωπικής υγιεινής και παιχνίδια για τα παιδιά των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, ο κ Καραμέρος πρότεινε κάθε μαθητής δημοτικού σχολείου σταδιακά από το σύνολο των σχολείων της περιοχής να κληθεί προαιρετικά να συγκεντρώσει ένα ή περισσότερα είδη (από συγκεκριμένη λίστα πραγματικών αναγκών). Στη συνέχεια η Περιφέρεια Αττικής η οποία συντονίζει τη δράση, κινητοποιώντας τις σχολικές δομές θα μεταφέρει τα είδη που θα συγκεντρωθούν στην επίσημη αποθήκη της, στην «πλατεία Νερού» στο Φάληρο και από εκεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Στο μεταξύ, έχουν ήδη καταγραφεί οι αλληλέγγυοι πολίτες και οι εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής για να συνδράμουν με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, στις υφιστάμενες δομές των κέντρων φιλοξενίας της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εθελοντικά σωματεία και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, «Χαμόγελο του Παιδιού», Σ.Ε. Προσκόπων, Πανελλήνια Ένωση Εφέδρων Υπαξιωματικών-Οπλιτών, Δασική Προστασία Παπάγου-Χολαργού). Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και συμφωνίες με δήμους, οργανώσεις και άλλους φορείς.

Σε δήλωσή του για το ζήτημα, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμένος υπογράμμισε: «Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε παιδιά και εγγόνια προσφύγων ή εσωτερικών μεταναστών. Το 50% όσων έρχονται στην Ελλάδα είναι γυναίκες και παιδιά. Από όποια θέση του κρατικού μηχανισμού κι αν βρισκόμαστε, είναι ανθρώπινο καθήκον να συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε για την ανακούφιση και τη στήριξη των προσφύγων, προστατεύοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία του κράτους και τα συμφέροντα της χώρας. Στη λογική αυτή, σε ό,τι μας αναλογεί κινητοποιούμε τόσο τον υπηρεσιακό μηχανισμό της περιφερειακής ενότητας βόρειου τομέα, όσο και των αλληλέγγυων και εθελοντών, που παραδειγματικά δέχονται να συνεισφέρουν κυρίως το χρόνο τους, με το συντονισμό και την συνεργασία της Περιφέρειας».