Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας και τον διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί», απέστειλε ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ Ν. Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ Ν. Αττικής), με αφορμή την «μη ανανέωση της σύμβασης με εταιρία για τη φύλαξη ενός εκ των ακαταλόγιστων ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο». Απόφαση που όπως αναφέρει ο Σύλλογος ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναφέρει επίσης, ότι η σύμβαση που δεν ανανεώθηκε, αφορούσε, «τη φύλαξη ασθενούς εξόχως επικίνδυνου, καταδικασθέντος για ειδεχθή ανθρωποκτονία στενού συγγενικού του προσώπου και υπεύθυνου για πολλές επιθέσεις κατά του νοσηλευτικού προσωπικού».

Στην επιστολή επισημαίνεται, ότι στο ΨΝΑ Δαφνί νοσηλεύονται ενενήντα περίπου «επικίνδυνοι» ασθενείς που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής και άλλες βαρύτατες πράξεις και το προσωπικό του Νοσοκομείου «βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο ζωής».

«Βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς- κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, και δη ανθρωποκτονίες, να θεωρούνται «ακίνδυνοι» για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς», αναφέρει ο Σύλλογος.

Σημειώνει επίσης ότι «κατά παράβαση της κείμενης Νομοθεσίας, η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών- εφόσον δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη το άρθρο 18 του Σωφρονιστικού Κώδικα δια της εκδόσεως των απαιτούμενων νομοθετημάτων- κατ’ ανάγκην πραγματοποιείται στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς όμως να υπάρχει το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό και χωρίς να υφίστανται σε αυτά ειδικοί χώροι νοσηλείας».